Skip to main content

Μέρκελ: Ήλπιζα σε καλύτερο αποτέλεσμα

«Ήλπιζα σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά έχουμε πίσω μας μια πολύ ιδιαίτερη κοινοβουλευτική περίοδο και πετύχαμε τον στρατηγικό μας στόχο», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ στις πρώτες της δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων των γερμανικών εκλογών.

Για την επιτυχία της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) τόνισε ότι «αυτούς τους ψηφοφόρους πρέπει να τους ξανακερδίσουμε, δινοντας καλές λύσεις στα προβλήματα».

Σκιαγραφώντας τους στόχους της επόμενης τετραετίας δεσμεύθηκε να μεριμνήσει «πάνω από όλα για οικονομική ευημερία. «Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται να κρατήσουμε ενωμένη την ΕΕ και να χτίσουμε μια ισχυρή Ευρώπη. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται να καταπολεμήσουμε την παράνομη μετανάστευση», σημείωσε.

Ο Χορστ Ζέεχοφερ, επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ στη Βαυαρία, δήλωσε ότι τα ποσοστά της Χριστιανικής Ένωσης μειώθηκαν επειδή άφησε «ανοικτή τη δεξιά της πτέρυγα».

«Δεν θα κατηγορήσω κανέναν (για το αποτέλεσμα)», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι το κόμμα θα πρέπει να εργαστεί για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων. «Έχουμε ένα κενό στα δεξιά και θα το κλείσουμε με πολιτικές που θα διασφαλίζουν ότι η Γερμανία θα παραμείνει Γερμανία», υπογράμμισε.

«Η πολιτική των ανοικτών θυρών ήταν σωστή»

Κατά την καθιερωμένη συζήτηση μεταξύ των επικεφαλής των κομμάτων μετά τις εκλογές, η Γερμανίδα καγκελάριοςδήλωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τη μείωση του ποσοστού του κόμματός της, εξαιτίας κυρίως της μεταναστευτικής πολιτικής που ακολούθησε.

Μιλώντας στη λεγόμενη «στρογγυλή τράπεζα των ελεφάντων», που έχει πάρει το όνομά της από το πολιτικό βάρος των συμμετεχόντων σε αυτή, η Μέρκελ τόνισε: «Είμαι η καγκελάριος της Γερμανίας και άρα πάντα φέρω την ευθύνη».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν υπήρχαν κατάλληλες εναλλακτικές το 2015 στο απόγειο της μεταναστευτικής κρίσης και επέμεινε ότι η πολιτική της των ανοικτών θυρών ήταν σωστή.

Παρόλα αυτά παραδέχθηκε ότι οι πολίτες έχουν ανησυχίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια. «Έχουμε δουλειά μπροστά μας», υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΜΠΕ