Skip to main content

Apple Daily: Ανακοίνωσε ότι κλείνει η δημοκρατική εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ

Η μεγαλύτερη δημοκρατική εφημερίδα του Χονγκ Κογκ, Apple Daily, ανακοίνωσε το κλείσιμό της, εξέλιξη που πλήττει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην πόλη.

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε έρευνα στα γραφεία της εφημερίδας με αφορμή αναφορές η εφημερίδα παραβιάζει τον αμφιλεγόμενο νόμο περί εθνικής ασφάλειας που επέβαλε το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ το περασμένο καλοκαίρι.

Η αστυνομία συνέλαβε τον αρχισυντάκτη και πέντε άλλα στελέχη. Παράλληλα «πάγωσαν» τα περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με την εταιρεία, κάτι που έκανε πρακτικά δύσκολη τη συνέχιση της λειτουργίας της

Η εφημερίδα είχε αναδειχθεί κορυφαίος επικριτής της ηγεσίας του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας.

Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε το κλείσιμο της Apple Daily ως «τη μαύρη μέρα για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην πρόσφατη ιστορία του Χονγκ Κονγκ». «Η εφημερίδα έχει ουσιαστικά απαγορευτεί από την κυβέρνηση για τη δημοσίευση άρθρων που την επικρίνουν και για την αναφορά διεθνών συζητήσεων σχετικά με το Χονγκ Κονγκ», ανέφερε σε δήλωσή της.

Η διοίκηση της εφημερίδας δήλωσε ότι για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των μελών του προσωπικού, έχει αποφασίσει «να σταματήσει τη λειτουργία της αμέσως μετά τα μεσάνυχτα», πράγμα που σημαίνει ότι το φύλλο της Πέμπτης θα είναι το τελευταίο.Η ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας θα σταματήσει επίσης να ενημερώνεται μετά τα μεσάνυχτα.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωσής της η Next Digital, που εκδίδει την εφημερίδα, ευχαρίστησε τους αναγνώστες για την «πιστή υποστήριξή τους», καθώς και τους δημοσιογράφους, το προσωπικό και τους διαφημιστές της.

Να σημειωθεί ότι ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Apple Daily, Τζίμι Λάι, βρίσκεται ήδη στη φυλακή για μια σειρά κατηγοριών.

Ο στενός σύμβουλος του Τζίμι Λάι, Μαρκ Σάιμον,  δήλωσε στο BBC ότι η αστυνομία διέκοψε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου νωρίτερα την Τετάρτη συλλαμβάνοντας έναν δημοσιογράφο. «Ενώ κλείνουμε, για να είμαστε ειλικρινείς, έπρεπε να εμφανιστούν και να συλλάβουν», είπε. «[Η αστυνομία ήθελε] να επηρεάσει το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου … ήθελε να διασφαλίσει ότι η [Apple Daily] θα κλείσει γρήγορα», πρόσθεσε.

Αργότερα προέκυψε ότι ένας 55χρονος άνδρας, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως αρθρογράφος της Apple Daily, συνελήφθη με την υποψία ότι συνωμοτούσε για να συνεργαστεί με μια ξένη χώρα ή ξένες δυνάμεις, όπως ανέφεραν τα τοπικά ΜΜΕ.

naftemporiki.gr