Skip to main content

Reuters: Στόχος του Ισραήλ να διασφαλίσει ότι περισσότεροι Παλαιστίνιοι θα φύγουν από τη Γάζα παρά θα επιστρέψουν

REUTERS/Dawoud Abu Alkas

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν μιλήσει στο παρελθόν για την ενθάρρυνση των Παλαιστινίων να μεταναστεύσουν από τη Γάζα

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Το Ισραήλ θέλει να περιορίσει τον αριθμό των Παλαιστινίων που εισέρχονται στη Γάζα μέσω της συνοριακής διέλευσης με την Αίγυπτο, για να διασφαλίσει ότι θα επιτρέπονται περισσότεροι να βγουν από ό,τι να εισέλθουν, δήλωσαν τρεις πηγές που ενημερώθηκαν για το θέμα ενόψει του αναμενόμενου ανοίγματος των συνόρων την επόμενη εβδομάδα.

Ο επικεφαλής μιας μεταβατικής παλαιστινιακής επιτροπής που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ για την προσωρινή διοίκηση της Γάζας, ο Αλί Σαάθ, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η συνοριακή διέλευση της Ράφα – ουσιαστικά η μόνη διαδρομή εισόδου ή εξόδου από τη Γάζα για σχεδόν όλους τους περισσότερους από 2 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν εκεί – θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα.

Τα σύνορα υποτίθεται ότι είχαν ανοίξει κατά την αρχική φάση του σχεδίου του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου, βάσει της εκεχειρίας που επιτεύχθηκε τον Οκτώβριο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι το σχέδιο είχε πλέον περάσει στη δεύτερη φάση, βάσει της οποίας το Ισραήλ αναμένεται να αποσύρει στρατεύματα από τη Γάζα και η Χαμάς αναμένεται να παραδώσει τον έλεγχο της διοίκησης της περιοχής. Η πλευρά της Γάζας του περάσματος βρίσκεται υπό ισραηλινό στρατιωτικό έλεγχο από το 2024.

Οι τρεις πηγές, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του ζητήματος, δήλωσαν ότι δεν ήταν ακόμη σαφές πώς το Ισραήλ σχεδίαζε να επιβάλει όρια στον αριθμό των Παλαιστινίων που εισέρχονται στη Γάζα από την Αίγυπτο ή ποια αναλογία εξόδων προς εισόδους επιδίωκε να επιτύχει.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν μιλήσει στο παρελθόν για την ενθάρρυνση των Παλαιστινίων να μεταναστεύσουν από τη Γάζα, αν και αρνούνται ότι σκοπεύουν να μεταφέρουν τον πληθυσμό έξω με τη βία. Οι Παλαιστίνιοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε οποιαδήποτε υπόνοια ότι οι κάτοικοι της Γάζας θα μπορούσαν να απελαθούν ή ότι σε όσους φεύγουν προσωρινά θα μπορούσε να απαγορευτεί η επιστροφή.

Το πέρασμα της Ράφα αναμένεται να στελεχωθεί από Παλαιστίνιους που συνδέονται με την Παλαιστινιακή Αρχή με έδρα τη Ραμάλα και να παρακολουθείται από προσωπικό της ΕΕ, όπως έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης, εβδομαδιαίας εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις αρχές του περασμένου έτους.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό αυτού του άρθρου. Ο στρατός παρέπεμψε ερωτήσεις στην κυβέρνηση, αρνούμενος να σχολιάσει.

Στρατιωτικό σημείο ελέγχου εντός θύλακα

Οι τρεις πηγές ανέφεραν ότι το Ισραήλ θέλει επίσης να δημιουργήσει ένα στρατιωτικό σημείο ελέγχου εντός της Γάζας κοντά στα σύνορα, από το οποίο όλοι οι Παλαιστίνιοι που εισέρχονται ή εξέρχονται θα πρέπει να περάσουν και να υποβληθούν σε ισραηλινούς ελέγχους ασφαλείας.

Δύο άλλες πηγές ανέφεραν επίσης ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν επιμείνει στη δημιουργία ενός στρατιωτικού σημείου ελέγχου στη Γάζα για τον έλεγχο των Παλαιστινίων που εισέρχονται και εξέρχονται.

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με το εάν η Ουάσινγκτον υποστήριξε το Ισραήλ στον περιορισμό του αριθμού των Παλαιστινίων που εισέρχονται στη Γάζα ή στη δημιουργία ενός σημείου ελέγχου για τον έλεγχο όσων εισέρχονται και εξέρχονται.

Σύμφωνα με την αρχική φάση του σχεδίου Τραμπ, ο ισραηλινός στρατός απέσυρε εν μέρει τις δυνάμεις του εντός της Γάζας, αλλά διατήρησε τον έλεγχο του 53% της επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων ολόκληρων των χερσαίων συνόρων με την Αίγυπτο. Σχεδόν όλος ο πληθυσμός της περιοχής ζει στην υπόλοιπη Γάζα, υπό τον έλεγχο της Χαμάς και κυρίως σε αυτοσχέδιες σκηνές ή κατεστραμμένα κτίρια.

Οι πηγές ανέφεραν ότι δεν ήταν σαφές πώς θα αντιμετωπιζόταν η κατάσταση με τα άτομα εάν εμποδίζονταν από τον ισραηλινό στρατό να περάσουν από το σημείο ελέγχου του, ιδίως εκείνα που εισέρχονταν από την Αίγυπτο.

«Όχι» του Ισραήλ στο άνοιγμα των συνόρων

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αντιταχθεί στο άνοιγμα των συνόρων, με ορισμένους αξιωματούχους να λένε ότι η Χαμάς πρέπει πρώτα να επιστρέψει τη σορό ενός Ισραηλινού αστυνομικού που κρατείται στη Γάζα, τα τελευταία ανθρώπινα λείψανα ενός ομήρου που πρόκειται να μεταφερθούν στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της εκεχειρίας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν κατ’ ιδίαν ότι η Ουάσινγκτον, και όχι το Ισραήλ, καθοδηγεί την εφαρμογή του σχεδίου του προέδρου για τον τερματισμό του πολέμου.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.