Skip to main content

Ζυμώσεις κορυφής σε κλίμα συναίνεσης για τα ευρωπαϊκά αξιώματα

REUTERS/Johanna Geron

Προηγήθηκε συνάντηση των κύριων πολιτικών διαπραγματευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (με κύριους διαπραγματευτές Μητσοτάκη – Τουσκ) και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (Σολτς – Σάνστεθ)

Μια μάλλον ασυνήθιστη πρώιμη συναίνεση φαίνεται να αναδύεται γύρω από τα ονόματα που θα στελεχώσουν την κορυφή της ΕΕ: Η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν οδεύει για τη δεύτερη θητεία της ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα για πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ρομπέρτα Μέτσολα είναι φαβορί για τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Εσθονή Κάγια Κάλλας για επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής.

Το απόγευμα της Δευτέρας υπήρξε συνάντηση των πολιτικών διαπραγματευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (με κύριους διαπραγματευτές τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Ντόναλντ Τουσκ) και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (Σολτς – Σάντσεθ), δηλαδή των δύο κύριων πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ακολούθησε νέο meeting με τη συμμετοχή των Φιλελεύθερων του Renew που επίσης συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για την κατανομή των ανώτατων θέσεων εργασίας, είπαν δύο αξιωματούχοι.

(ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/EUROKINISSI)

Αξιωματούχος που μίλησε στον Guardian ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής όλα βαίνουν καλώς».

«Αυτοί που δεν θέλουν τη συμφωνία είναι μέχρι στιγμής πολύ ήσυχοι», σημείωσε έτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σενάριο για διπλή θητεία

Καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις υπήρξε η πληροφορία ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θέλει να μοιράσει τη θητεία του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τους Σοσιαλιστές, σε δύο θητείες των 2,5 ετών.

Ωστόσο, διπλωμάτες που ρωτήθηκαν από τον Guardian σχετικά, επεσήμαναν ότι οι συνθήκες ορίζουν ξεκάθαρα ότι η θητεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι διάρκειας 2,5 ετών και ότι οι προηγούμενοι πρόεδροι ήταν υποχρεωμένοι να επανεκλεγούν.

«Αμφιβολίες»

Σημειώνεται πάντως ότι ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) διατηρεί αμφιβολίες σχετικά με τον διορισμό του πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Υπάρχουν «επιπλοκές» μέσα στο ΕΛΚ σχετικά με την επιλογή του Κόστα, καθώς κάποιοι φοβούνται «ότι δεν είναι αρκετά σταθερός στο θέμα της Ουκρανίας», είπε ο Ταγιάνι στους δημοσιογράφους μετά από συνάντηση στους κόλπους του ΕΛΚ πριν από τη σύνοδο κορυφής σύμφωνα με ιταλικά ειδησεογραφικά πρακτορεία. «Αλλά η συζήτηση είναι ανοιχτή, θα δούμε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μέτσολα: Υπέβαλε την υποψηφιότητά της

Η Ρομπέρτα Μέτσολα υπέβαλε νωρίτερα την υποψηφιότητά της για την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου, όπως ανέφερε προσερχόμενη στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ερωτηθείσα εάν πιστεύει ότι θα υπάρξει πολιτική συμφωνία σήμερα για τις κορυφαίες ευρωπαϊκές θέσεις, η Ρομπέρτα Μέτσολα εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει.

«H δημοκρατία είναι πολύ ζωντανή. Φαίνεται ότι οι δυνάμεις που είναι υπέρ της Ευρώπης μπορούν να συνεχίσουν να συνεργάζονται τα επόμενα χρόνια σε μία απαιτητική νομοθετική περίοδο», επισήμανε η Ρομπέρτα Μέτσολα.

Φρεντέρικσεν: Δεν θα είμαι υποψήφια

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντερίκσεν, της οποίας το όνομα «κυκλοφορούσε» για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι υποψήφια, ερωτηθείσα σχετικά κατά την άφιξή της στο άτυπο ευρωπαϊκό συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

«Πιστεύω ότι είναι ακόμη νωρίς να μιλήσουμε για ονόματα, αλλά κατά την άποψή μου και την προσέγγιση της Δανίας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει κάνει εξαιρετική δουλειά», τόνισε η Μέτε Φρεντερίκσεν. Σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε ισχυρή ηγεσία της ΕΕ και είμαι σίγουρη ότι θα βρούμε μία καλή λύση».

Διαβάστε επίσης

Μ. Σχοινάς στη «N»: Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Αντόνιο Κόστα και Μάγια Κάλλας στις τρεις ηγετικές θέσεις της Ε.Ε.