Skip to main content

Πάπας Φραγκίσκος: Ζήτησε συγγνώμη για το ομοφοβικό σχόλιο

Τι αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωση το Βατινακό

Μετά το ομοφοβικό σχόλιο που έκανε σε σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών ο Πάπας Φραγκίσκος, ζήτησε συγγνώμη.

«Ο Πάπας δεν είχε ποτέ την πρόθεση να προσβάλει ή να εκφραστεί με ομοφοβικούς όρους και ζητά συγγνώμη από όσους αισθάνθηκαν προσβεβλημένοι», ανέφερε το Βατικανό σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη.

Χυδαίο όρο κατά των ομοφυλόφιλων φέρεται να χρησιμοποίησε ο Πάπας

«Όπως ο ίδιος (ο Πάπας Φραγκίσκος) έχει πει πολλές φορές, ‘στην Εκκλησία υπάρχει χώρος για όλους, για όλους! Κανείς δεν είναι άχρηστος, κανείς δεν είναι περιττός, υπάρχει χώρος για όλους. Ακριβώς όπως είμαστε εμείς, όλοι».

Τα σχόλια του Πάπα ήρθαν στο φως τη Δευτέρα, όταν δύο ιταλικές εφημερίδες – η Corriere della Sera και η La Repubblica – αναφέρθηκαν στη συνάντηση της 20ής Μαΐου, επικαλούμενες πηγές.

«Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω;»

Η φρασεολογία του Πάπα προκάλεσε σοκ δεδομένου ότι συχνά έχει μιλήσει δημόσια για τον σεβασμό προς τους ομοφυλόφιλους.

Όταν μάλιστα είχε ερωτηθεί για τους ομοφυλόφιλους στην αρχή της θητείας του είχε γίνει πρωτοσέλιδο απαντώντας: «Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω;»

Πρόσφατα μάλιστα είχε δηλώσει ότι οι ιερείς θα πρέπει να μπορούν να ευλογούν τα ομόφυλα ζευγάρια σε ορισμένες περιπτώσεις και συχνά λέει ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι ευπρόσδεκτοι στην Εκκλησία.

Οι διατυπώσεις του Πάπα έρχονται σε χρονικό σημείο που πολλοί θεωρούσαν ότι το Βατικανό είχε αρχίσει να θέτει τις βάσεις προκειμένου να επιτρέψει τελικά στους ομοφυλόφιλους άνδρες να εκπαιδεύονται για την ιεροσύνη, αρκεί να παραμείνουν άγαμοι όπως και οι υπόλοιποι ιερείς.

Με πληροφορίες από cnn, bbc