Skip to main content

Την ερχόμενη εβδομάδα η συνέχεια των διαπραγματεύσεων Ισραήλ-Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων

REUTERS/Ahmed Zakot

Οι μέχρι τώρα προσπάθειες για απελευθέρωση περισσοτέρων από 120 ομήρων έχουν αποτύχει

Την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις με διαμεσολάβηση ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας.

Η απόφαση για την επανέναρξη των συνομιλιών, είπε η πηγή που αρνήθηκε να κατονομαστεί ή να αναφερθεί η εθνικότητά της λόγω της ευαισθησίας του θέματος, ελήφθη μετά τη συνάντηση που είχαν ο επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ με τον επικεφαλής της αμερικανικής CIA και τον πρωθυπουργό του Κατάρ, ο οποίος είναι διαμεσολαβητής.

«Στο τέλος της συνάντησης αποφασίστηκε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με βάση τις νέες προτάσεις υπό τους διαμεσολαβητές Αίγυπτο και Κατάρ και με ενεργό αμερικανική ανάμειξη», είπε η πηγή.

Οι προσπάθειες να επιτευχθεί η απελευθέρωση περισσοτέρων από 120 ομήρων που απήχθησαν στη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, εντός του πλαισίου μιας συμφωνίας εκεχειρίας, έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει.

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για το αδιέξοδο. Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να δεχτεί το αίτημα της Χαμάς για τερματισμό του πολέμου ενώ οι Παλαιστίνιοι θέλουν να απελευθερώσει το Ισραήλ τους Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Η «απάντηση» του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο

Επιμένει στους βομβαρδισμούς στη Ράφα το Ισραήλ, μια μέρα μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, που του δίνει εντολή να σταματήσει τις επιχειρήσεις στη Ράφα.

Νωρίς σήμερα το πρωί, σύμφωνα με μαρτυρίες από Παλαιστινίους αλλά και ομάδες του Γαλλικού Πρακτορείου, σημειώθηκαν ισραηλινά πλήγματα στη Ράφα (νότια) καθώς και στο Ντέιρ αλ-Μπάλαχ (κέντρο).

«Ελπίζουμε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου θα ασκήσει πίεση στο Ισραήλ για να δώσει τέλος σε αυτόν τον πόλεμο εξόντωσης, διότι δεν έχει μείνει τίποτα πλέον εδώ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ουμ Μοχάμαντ Αλ-Ασκά, μια Παλαιστίνια από την Πόλη της Γάζας, που έχει εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων στο Ντέιρ αλ-Μπάλαχ.

«Αλλά το Ισραήλ είναι ένα κράτος που θεωρεί τον εαυτόν του υπεράνω του νόμου. Άρα, δεν πιστεύω ότι τα πλήγματα ή ο πόλεμος θα μπορέσουν να σταματήσουν με άλλο τρόπο εκτός διά της βίας», δήλωσε από την πλευρά του στο ο Μοχάμεντ Σάλεχ, που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο σε αυτή την πόλη που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ζήτησε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος ηγετών της Χαμάς και του Ισραήλ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, για φερόμενα ως εγκλήματα στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP