Skip to main content

Γάζα: Πέρασε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός

Ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ μιλάει στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού/ REUTERS/Eduardo Munoz

Απείχαν από την ψηφοφορία οι ΗΠΑ

Για πρώτη φορά υπερψηφίστηκε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που καλεί σε κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας με τις ΗΠΑ, ωστόσο, να αλλάζουν στάση απέχοντας από την ψηφοφορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε σχέδιο ψηφίσματος που καλεί σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αποφεύγοντας το βέτο οποιασδήποτε από τις μεγάλες δυνάμεις.

Η αποχή των ΗΠΑ έδωσε τη δυνατότητα να υπερψηφιστεί η πρόταση

Ουδείς περίμενε ότι θα περνούσε το σχέδιο ψηφίσματος που παρουσίασαν την Παρασκευή τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αλλά η αποχή των ΗΠΑ έδωσε τη δυνατότητα να υπερψηφιστεί η πρόταση.

Το ψήφισμα, που υποβλήθηκε από την Αλγερία, τον Ισημερινό, τη Γουιάνα, την Ιαπωνία, τη Μάλτα, τη Μοζαμβίκη, τη Νότια Κορέα, τη Σιέρα Λεόνε, τη Σλοβενία ​​και την Ελβετία, «απαιτεί την άμεση κατάπαυση του πυρός για τον μήνα του Ραμαζανιού,που πρέπει να γιπνει σεβαστή από όλα τα μέρη και που θα οδηγεί σε μια εκεχειρία βιώσιμη και διαρκή».

Απαιτεί επίσης την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων, καθώς και την εξασφάλιση ανθρωπιστικής πρόσβασης για την κάλυψη των ιατρικών και ανθρωπιστικών αναγκών τους», βάσει του διεθνούς δικαίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν απόσχει προηγουμένως σε δύο άλλα ψηφίσματα, αλλά κανένα από αυτά δεν μιλούσε για κατάπαυση του πυρός, αλλά για παύσεις στις μάχες και δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Το κείμενο είχε προταθεί  αρχικά από επτά από τα 10 μη μόνιμα μέλη, αλλά τα άλλα τρία προσχώρησαν σύντομα στην πρωτοβουλία.

Ρωσία και Κίνα είχαν βάλει βέτο την Παρασκευή, σε ένα ψήφισμα κατάπαυσης του πυρός που συνδεόταν με την απελευθέρωση των ομήρων που παρουσίασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες , η συγγραφή του οποίου κράτησε ένα μήνα και απαιτήθηκαν έξι διαφορετικές εκδοχές.

Είναι η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον διατύπωσε ρητά την υποστήριξή της για κατάπαυση του πυρός, αφού άσκησε βέτο σε τρία προηγούμενα σχέδια  για παύση των εχθροπραξιών.

Αντόνιο Γκουτέρες: Το ψήφισμα πρέπει να εφαρμοσθεί, η αποτυχία θα ήταν ασυγχώρητη

Σε ανάρτησή του στο Χ, (πρώην twitter), ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε να εφαρμοστεί το ψήφισμα που απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, προσθέτοντας ότι «η αποτυχία θα ήταν ασυγχώρητη».

Ακυρώνεται το ταξίδι ισραηλινής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ μετά το ψήφισμα

Λίγη ώρα αφότου υπερψηφίστηκε το ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το GeopoliticsLive, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου φέρεται να ακύρωσε μια ισραηλινή αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον.

Ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι επρόκειτο να ταξιδέψουν στην Ουάσιγκτον για να συναντηθούν με Αμερικανούς αξιωματούχους. Οι ΗΠΑ έχουν καλέσει το Ισραήλ να εξηγήσει πώς θα προστατεύσει τα 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιους που αναζητούν καταφύγιο στη νότια Γάζα πριν από μια αναμενόμενη εισβολή εκεί, η οποία, όπως είπαν οι ΗΠΑ, «θα ήταν λάθος».

Ξεχωριστά, το Ισραήλ συμφώνησε σε μια πρόταση των ΗΠΑ για μια συμφωνία για τους κρατούμενους-ομήρους, σύμφωνα με την αναφορά του αναλυτή του CNN Barak Ravid για τον πρόσφατο γύρο συνομιλιών στη Ντόχα.

Η αναφερόμενη συμφωνία θα μπορούσε να προβλέπει την απελευθέρωση περίπου 700 Παλαιστίνιων κρατουμένων, μεταξύ των οποίων 100 που εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία Ισραηλινών υπηκόων, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 40 Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα.

Ωστόσο, η Χαμάς δήλωσε ότι παραμένουν άλυτα περισσότερα ζητήματα πέραν της απελευθέρωσης Παλαιστίνιων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές.