Skip to main content

Ο Νετανιάχου ακύρωσε επίσκεψη ισραηλινής  αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ

Απογοητευμένος εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι ισραηλινής αντιπροσωπείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποχή της Ουάσιγκτον στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητά για πρώτη φορά κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Η αμερικανική πλευρά ήθελε να παρουσιάσει στους Ισραηλινούς αξιωματούχους εναλλακτικές λύσεις

Ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Ζάτσι Χανέγκμπι επρόκειτο σήμερα να μεταβούν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συναντηθούν με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Η αμερικανική πλευρά ήθελε να παρουσιάσει στους Ισραηλινούς αξιωματούχους εναλλακτικές λύσεις στη σχεδιαζόμενη  χερσαία επίθεση του Ισραήλ στην πόλη της Ράφα, η οποία απορρίφθηκε από τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους.

Προτάσεις της Ουάσιγκτον για επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας

Ένα άλλο θέμα των συνομιλιών θα ήταν οι προτάσεις της Ουάσιγκτον για επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον πληθυσμό που υποφέρει στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε  για πρώτη φορά «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, απαιτώντας  επίσης την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατά η ισλαμιστική Χαμάς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που είχαν το δικαίωμα αρνησικυρίας, απείχαν από την ψηφοφορία, επιτρέποντας έτσι την έγκριση του ψηφίσματος από τα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου.

Χαμηλό σημείο στη σχέση του Ισραήλ με τις ΗΠΑ

Η ακύρωση του ταξιδιού στις ΗΠΑ από τους Ντέρμερ και Χανγκέμπι, δύο από τα έμπιστα πρόσωπα του Νετανιάχου, σηματοδοτεί ένα ακόμη χαμηλό σημείο στη σχέση του Ισραήλ με τον σημαντικότερο σύμμαχό του.

Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι τεταμένες επειδή η Ουάσιγκτον διαφωνεί ολοένα και περισσότερο με τη συμπεριφορά του Ισραήλ στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Το θέμα της διαμάχης είναι, μεταξύ άλλων, η ανθρωπιστική βοήθεια προς τον άμαχο πληθυσμό, την οποία οι ΗΠΑ και οι διεθνείς οργανισμοί πιστεύουν ότι είναι ανεπαρκής.

Απογοητευμένος εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, με την ακύρωση του ταξιδιού από τους εκπροσώπους της ισραηλινής κυβέρνησης. Τόνισε πάντως ότι αυτό δεν σημαίνει «πώς δεν έχουμε πλέον την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί τους».