Skip to main content

Μακελειό στη Μόσχα: Οι φωτογραφίες των 4 υπόπτων με σημάδια βασανιστηρίων στο δικαστήριο – Τα επόμενα βήματα στην έρευνα

REUTERS/Shamil Zhumatov

Οι ρωσικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες και ονόματα των 4 υπόπτων - Φέρουν όλοι σημάδια βασανιστηρίων ακόμη και ακρωτηριασμού

Στη φυλακή έχουν οδηγηθεί οι 4 άνδρες που έχουν συλληφθεί από τις ρωσικές αρχές για την ενεργό συμμετοχή στο μακελειό της περασμένης Παρασκευής στο Crocus City Hall, που άφησε πίσω του πάνω από 137 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Κατηγορούνται για τρομοκρατία και αντιμετωπίζουν ισόβια ποινή κάθειρξης. Η δίκη τους ορίστηκε για τις 22 Μαΐου.

Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ονόματα και οι ηλικίες τους. Πρόκειται για τους: Dalerdzhon Barotovich Mirzoyev (32 ετών), Saidakrami Murodali Rachabalizoda ( 30 ετών), Shamsidin Fariduni ( 25 ετών) και Muhammadsobir Fayzov (19 ετών).  Επισήμως δεν ανακοινώθηκε η εθνικότητά τους, αλλά το πρακτορείο TASS μεταδίδει πως και οι 4 είναι υπήκοοι Τατζικιστάν. 

Οι δύο εξ αυτών, οι Mirzoyev και Rachabalizoda, ομολόγησαν την ενοχή τους.

Μώλωπες, πρησμένα πρόσωπα, κομμένα αυτιά

Οι πρώτες εικόνες από το δικαστήριο, όπου οδηγήθηκαν χθες, δείχνουν εμφανή σημάδια χτυπημάτων στο πρόσωπό τους, ενώ φαίνεται να πιστοποιούν την πληροφορία, που είχε δει το φως της δημοσιότητας ότι οι Ρώσοι κομάντος, που εξαπέλυσε το ανθρωποκυνηγητό και συνέλαβαν τους δράστες, έκοψαν το αυτί ενός εξ αυτών. Πρόκειται για τον Saidakrami Murodali Rachabalizoda.

Ο ύποπτος Saidakrami Murodali Rachabalizoda – REUTERS/Yulia Morozova

Εμφανώς πρησμένο ήταν το πρόσωπο του Fariduni.

Ο ύποπτος Shamsidin Fariduni- REUTERS/Shamil Zhumatov

Ο νεότερος εκ των υπόπτων, ο 19χρονος Muhammadsobir Fayzov μεταφέρθηκε σε αναπηρικό καροτσάκι, συνοδεία ιατρικού προσωπικού. Είχε τα μάτια του κλειστά καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Δεν είχε τις αισθήσεις του, ενώ σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Reuters που ήταν παρών, φαινόταν να του λείπει το ένα μάτι. 

Ο ύποπτος Muhammadsobir Fayzov – REUTERS/Shamil Zhumatov

Ο ύποπτος Dalerdzhon Mirzoyev – REUTERS/Yulia Morozova
Ο ύποπτος Dalerdzhon Mirzoyev – REUTERS/Yulia Morozova

Οι έρευνες των ρωσικών αρχών βεβαίως δεν σταματούν στους ενόπλους που εισέβαλαν στο Crocus City Hall, άνοιξαν πυρ αδιακρίτως και έβαλαν φωτιά στο κτίριο, πολλαπλασιάζοντας έτσι τον αριθμό των θυμάτων τους. Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

To ISIS ανέλαβε την ευθύνη – Αλλά οι ρωσικές αρχές κοιτούν στην Ουκρανία

Το Ισλαμικό Κράτος, μέσω του βραχίονά του ISIS- K, που έχει την έδρα του στο Αφγανιστάν και στρατολογεί μαχητές- τρομοκράτες από την Κεντρική Ασία, έχει αναλάβει την ευθύνη της πλέον αιματηρής επίθεσης στη Ρωσία εδώ και δύο δεκαετίες. Ωστόσο το Κρεμλίνο στις έως τώρα ανακοινώσεις του δεν έχει κάνει καμία αναφορά στο ISIS. Αντ’ αυτού έχει αφήσει υπονοούμενα για εμπλοκή της Ουκρανίας – κάτι που ωστόσο αρνείται κατηγορηματικά το Κίεβο.

Οι ΗΠΑ επισημαίνουν πως υπάρχουν στοιχεία μυστικών υπηρεσιών που πιστοποιούν ότι πίσω από την επίθεση ήταν η τρομοκρατική οργάνωση ISIS – ένας κοινός εχθρός της Ρωσίας, της Δύσης, του Ιράν και της Κίνας. Είχαν δε προειδοποιήσει στις αρχές Μαρτίου το Κρεμλίνο για επικείμενη μεγάλη επίθεση εξτρεμιστών, αλλά τότε η Μόσχα είχε απορρίψει τις πληροφορίες ως εκβιασμό και προσπάθεια τρομοκράτησης της ρωσικής κοινωνίας.

Τώρα οι ρωσικές αρχές καλούνται όχι μόνο να απαντήσουν για τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας στον τεράστιο συναυλιακό χώρο ή για την καθυστερημένη αντίδραση των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας στην εισβολή των ενόπλων, αλλά και να δώσουν στοιχεία, που να αποδεικνύουν το δικό τους αφήγημα. Μέχρι στιγμής το μόνο που έχουν πει ότι οι δράστες επιχείρησαν να διαφύγουν με ένα λευκό Renault στην Ουκρανία.

Βίντεο από τη σύλληψη ενός εκ των υπόπτων από Ρώσους κομάντος, που έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου, φέρεται να έχει γυριστεί με κάμερα της αστυνομίας στα σύνορα της Ρωσίας με την Λευκορωσία και την Ουκρανία.

Βίντεο – ντοκουμέντο: Ρώσοι κομάντος κυνηγούν και συλλαμβάνουν δράστη του μακελειού