Skip to main content

Στη δημοσιότητα η λίστα Έπσταϊν- Μέσα ο Κλίντον και ο πρίγκιπας Άντριου

Ο Μπιλ Κλίντον, ο Μάικλ Τζάκσον, ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ και ο πρίγκιπας Άντριου είναι μεταξύ των ονομάτων που περιέχονται στα δικαστικά έγγραφα

Δικαστικά έγγραφα που περιγράφουν λεπτομερώς τις διασυνδέσεις και τους συνεργάτες του χρηματιστή και σεξουαλικού δράστη Τζέφρι Έπσταϊν δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Αμερικανός δικαστής διέταξε τη δημοσιοποίησή τους ως μέρος μιας αγωγής που σχετίζεται με τη συνεργό του Έπσταϊν, Γκισλέιν Μάξγουελ.

Ανάμεσα ονόματα που αναφέρονται στα δικαστικά έγγραφα είναι αυτό του πρίγκιπα Άντριου, του Μάικλ Τζάκσον και του Ντέιβιντ Κόπερφιλντ. Στα δεκάδες αρχεία κατονομάζονται επίσης ο Μπιλ Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ, αν και κανένας από τους δύο δεν υπονοείται ότι κατηγορείται για κάποια παράνομη ενέργεια. Δεκάδες άλλα ονόματα επιφανή στον χώρο τους πέρασαν από το ιδιωτικό αεροσκάφος του Έπσταϊν.

Ο Έπσταϊν κατηγορήθηκε για σεξουαλική εκμετάλλευση ανήλικων και σύσταση συμμορίας για τη σεξουαλική εκμετάλλευσή τους. Βρέθηκε απαγχονισμένος στο κελί του. Η Γκισλέιν Μάξουελ καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 χρόνων, τον περασμένο Ιούνιο.

Τα πολυσυζητημένα αρχεία, έκτασης περίπου 900 σελίδων, δεν φαίνεται να κάνουν νέες αποκαλύψεις για τον Έπσταϊν και την δράση του. Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα περισσότερα έγγραφα σχετικά με την υπόθεση.

Από τα πάνω από 100 άτομα που κατονομάζονται, ορισμένοι κατηγορούνται για αδικήματα, ενώ άλλοι στα δικαστικά αρχεία είναι πιθανοί μάρτυρες.

Ο πρίγκιπας Άντριου

Τα αρχεία περιλαμβάνουν αναφορές στην Johanna Sjoberg, η οποία έχει υποστηρίξει ότι ο πρίγκιπας Άντριου της έπιασε το στήθος ενώ καθόταν σε έναν καναπέ μέσα στο διαμέρισμα του Έπσταϊν στο Μανχάταν το 2001.

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι οι ισχυρισμοί της είναι «κατηγορηματικά αναληθείς».

Σε μια κατάθεση, η οποία έχει ήδη γίνει γνωστή, η Sjoberg ισχυρίστηκε ότι ο πρίγκιπας Άντριου έβαλε το χέρι του στο στήθος της για να φωτογραφηθεί με μια άλλη κατήγορο, τη Virginia Giuffre.

Το 2022, η βρετανική βασιλική οικογένεια πλήρωσε εκατομμύρια στην Giuffre για να διευθετήσει μια αγωγή που υπέβαλε ισχυριζόμενη ότι την κακοποίησε σεξουαλικά όταν ήταν 17 ετών. Ο πρίγκιπας Άντριου υποστήριξε ότι δεν είχε συναντήσει ποτέ την Giuffre και αρνήθηκε τους ισχυρισμούς της.

Ο Μπιλ Κλίντον

Στα δικαστικά έγγραφα αναφέρεται και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Κλίντον, αν και δεν υπάρχει καμία υποψία παρανομίας από μέρους του. Όταν κλήθηκαν να σχολιάσουν, οι εκπρόσωποί του αναφέρθηκαν σε δήλωση που εξέδωσε το 2019 λέγοντας ότι «δεν γνωρίζει τίποτα» για τα εγκλήματα του Έπσταϊν.

Σύμφωνα με τα αρχεία, η Sjoberg κατέθεσε ότι ο Έπσταϊν της είπε κάποτε ότι στον Κλίντον «αρέσουν οι νεαρές».

Υπενθυμίζεται ότι ο Κλίντον είχε σχέση με την 22χρονο ασκούμενή του στον Λευκό Οίκο ενώ ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τα αρχεία περιλαμβάνουν επίσης μαρτυρία της Μάξγουελ που επιβεβαιώνει ότι ο Κλίντον είχε ταξιδέψει με το ιδιωτικό τζετ του Έπσταϊν, αλλά δεν ήξερε πόσες φορές.

Ο Κλίντον είχε ταξιδέψει με το αεροπλάνο του Έπσταϊν σε ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν στην Αφρική, για ανθρωπιστικούς σκοπούς, στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Εκείνη την εποχή είχε αποκαλέσει τον Έπσταϊν «αφοσιωμένο φιλάνθρωπο», αν και αργότερα διέκοψε τους δεσμούς μαζί του.

Το 2019 είχε υποστηρίξει ότι στα ταξίδια που πραγματοποίησε με το αεροσκάφος του Έπσταϊν τον συνόδευε προσωπικό και υποστηρικτές από το φιλανθρωπικό του ίδρυμα, το Ίδρυμα Κλίντον.

Τα δικαστικά έγγραφα περιλαμβάνουν επίσης αναφορές όπου ο δικηγόρος της Μάξγουελ προσπαθεί να διαψεύσει δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο, λίγο μετά την αποχώρησή του από το προεδρικό αξίωμα, ο Κλίντον ταξίδεψε στο ιδιωτικό νησί του Επστάιν στην Καραϊβική.