Skip to main content

Όσκαρ Πιστόριους: Αποφυλακίζεται 10 χρόνια μετά τη δολοφονία της συντρόφου του

Ο Πιστόριους, 37 ετών σήμερα, είχε καταδικαστεί το 2016 σε 13 χρόνια φυλάκιση

Την υπό όρους αποφυλάκιση του Παραολυμπιονίκη Όσκαρ Πιστόριους αποφάσισαν οι αρμόδιες αρχές της Νότιας Αφρικής, 10 χρόνια έπειτα από τη δολοφονία της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ.

Ο 37χρονος Πιστόριους, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 2016 σε 13 χρόνια φυλάκιση, αναμένεται να αποφυλακιστεί στις 5 Ιανουαρίου 2024.

Στις 14 Φεβρουαρίου 2013, ο Πιστόριους πυροβόλησε επανειλημμένα την πόρτα του μπάνιου, μέσα στο οποίο βρισκόταν η σύντροφός του. Στην απολογία του, υποστήριξε ότι νόμιζε πως στο μπάνιο βρισκόταν κάποιος διαρρήκτης.

Η μητέρα του θύματος, Τζουν Στέενκαμπ, δεν δήλωσε αντίθετη με την καταβολή εγγύησης, ωστόσο σε επιστολή της προς την αρμόδια για τις αποφυλακίσεις επιτροπή, διερωτήθηκε εάν τα «τεράστια ζητήματα θυμού» του Πιστόριους αντιμετωπίστηκαν πραγματικά στη φυλακή, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως «θα ανησυχούσε για την ασφάλεια οποιασδήποτε γυναίκας» έρθει σε επαφή μαζί του.

Σε δήλωσή του, εκπρόσωπος της οικογένειας του θύματος ανέφερε ότι ο Όσκαρ Πιστόριους θα πρέπει να ακολουθήσει θεραπεία για τη διαχείριση των εκρήξεων θυμού και για τη βία κατά των γυναικών, καθώς και να προσφέρει κοινωφελές έργο.

Η Τζούν Στέενκαμπ επέλεξε να μην παραστεί στην ακρόαση αποφυλάκισης στη φυλακή Ατέριτζβιλ, κοντά στην Πρετόρια. Ο πατέρας του θύματος, Μπάρι, έφυγε από τη ζωή πριν από λίγους μήνες.