Skip to main content

Συνάντηση του Ιρανού ΥΠΕΞ με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ- «Αν δεν συνεχιστεί η εκεχειρία, οι συνθήκες στην περιοχή δεν θα παραμείνουν οι ίδιες»

Hezbollah’s Media Office

Περιφερειακή περιοδεία με αφορμή την συμφωνία για κατάπαυση του πυρός

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν συνάντησε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σε άγνωστη τοποθεσία στον Λίβανο.

Ο Αμιραμπντολαχιάν ξεκίνησε περιφερειακή περιοδεία έπειτα από την ανακοίνωση χθες για τετραήμερη «ανθρωπιστική παύση» του πυρός στη Γάζα ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς. «Η επίσκεψη συμβαδίζει με τις ιρανικές διπλωματικές προσπάθειες να σταματήσουν οι επιθέσεις του σιωνιστικού καθεστώτος στη Γάζα, να αρθεί ο αποκλεισμός και να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στον καταπιεσμένο λαό της Γάζας», είχε μεταδώσει το Nournews που συνδέεται με το ανώτατο όργανο ασφαλείας του Ιράν.

Η πρώτη του στάση είναι η Βηρυτός, όπου έφτασε χθες για τη δεύτερη επίσκεψή του στον Λίβανο από τις 7 Οκτωβρίου και την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Μετά την άφιξή του, δήλωσε στο ειδησεογραφικό μέσο Al-Mayadeen, ότι ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας είναι πιθανό να επεκταθεί, εάν δεν διατηρηθεί η εκεχειρία, η οποία είναι «στον αέρα» για την ώρα και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από αύριο.

«Αν αυτή η κατάπαυση του πυρός ξεκινήσει αύριο και δεν συνεχιστεί… οι συνθήκες στην περιοχή δεν θα παραμείνουν οι ίδιες όπως πριν από την κατάπαυση του πυρός και το εύρος του πολέμου θα επεκταθεί», είπε.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών είχε συνομιλίες στη Βηρυτό χθες με τον Ziad al-Nakhaleh, γενικό γραμματέα της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, τον Khalil Al-Hayya, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, και άλλους αξιωματούχους από τις δύο τρομοκρατικές ομάδες, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Fars.

Σημειώνεται ότι ο ρόλος του Ιράν στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας θεωρείται «κλειδί» για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Η Τεχεράνη υποστηρίζει και χρηματοδοτεί ένοπλες ομάδες, όπως η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ, όχι μόνο στον παλαιστινιακό θύλακα αλλά στην ευρύτερη περιοχή. Το σιιτικό ένοπλο κίνημα του Λιβάνου, Χεζμπολάχ, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι εξτρεμιστικές οργανώσεις σε Συρία και Ιράκ βρίσκονται όλες στη σφαίρα επιρροής της και στον «άξονα της αντίστασης» που έχουν σχηματίσει κατά του Ισραήλ.

Το μεγαλύτερο μπαράζ ρουκετών από τον Λίβανο

Σήμερα σημειώθηκε το μεγαλύτερο μπαράζ ρουκετών από τον Λίβανο, από την έναρξη των ανταλλαγών πυρών στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ. Την ευθύνη ανέλαβε η Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, εκτοξεύτηκαν περίπου 50 ρουκέτες προς τις πόλεις της Άνω Γαλιλαίας στο βόρειο Ισραήλ. Σειρήνες ήχησαν σε πόλεις κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, ενώ χτυπήθηκαν σπίτια στην περιοχή Μανάρα, χωρίς αναφορές για.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι είχε στόχο δύο σημεία συγκέντρωσης πεζικού των Ισραηλινών στρατιωτών στις περιοχές Ντάιρα και Τζαλ αλ-Αλάμ. Πρόσθεσε ότι στόχος ήταν και η ισραηλινή στρατιωτική βάση στην πόλη Σαφέντ.

Βίντεο δείχνουν μάλιστα μια σειρά από ρουκέτες να αναχαιτίζονται πάνω από την περιοχή.

Από την 7η Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου επίθεση στο Ισραήλ που της κήρυξε πόλεμο και έκτοτε σφυροκοπεί τη Λωρίδα της Γάζας που κυβερνά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, η περιοχή των συνόρων του Λιβάνου και του εβραϊκού κράτους έχει μετατραπεί σε θέατρο πρακτικά καθημερινών ανταλλαγών πυρών, κυρίως με τη Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν, αλλά και με μέλη παλαιστινιακών οργανώσεων που είναι παρούσες στη λιβανέζικη επικράτεια, εγείροντας φόβους πως ο πόλεμος θα εξαπλωθεί.

Χεζμπολάχ: Νεκρός ο γιος εξέχοντος στελέχους

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση στον νότιο Λίβανο το βράδυ της Τετάρτης. Μεταξύ των νεκρών είναι ο Αμπάς Ράαντ, γιος του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χεζμπολάχ, Μοχάμεντ Ράαντ.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε δηλώσεις του το απόγευμα της Τετάρτης ότι έπληξε έναν αριθμό στόχων της Χεζμπολάχ και πηγές από όπου δέχθηκε πυρά από τον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένου ενός «τρομοκρατικού πυρήνα» και υποδομής της Χεζμπολάχ.

Από τότε που ξεκίνησαν οι ανταλλαγές πυρών στα σύνορα, 107 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την πλευρά του Λιβάνου, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο απολογισμός περιλαμβάνει επίσης τουλάχιστον 14 πολίτες, τρεις εκ των οποίων δημοσιογράφοι.