Skip to main content

Χεζμπολάχ: Ο γιος εξέχοντος στελέχους μεταξύ των 5 νεκρών σε ισραηλινή επίθεση

Νεκρός ο ο Αμπάς Ράαντ, γιος του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χεζμπολάχ

Το σιιτικό ένοπλο κίνημα του Λιβάνου, Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν, ανακοίνωσε νωρίς την Πέμπτη ότι πέντε από τους μαχητές της, συμπεριλαμβανομένου του γιου εξέχοντος στελέχους της, σκοτώθηκαν, εν μέσω αψιμαχιών στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου.

Ο Αμπάς Ράαντ, γιος του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χεζμπολάχ, Μοχάμεντ Ράαντ, «μαρτύρησε στον δρόμο προς την Ιερουσαλήμ», ανέφερε η ομάδα σε δήλωσή της χρησιμοποιώντας τη φράση που χρησιμοποιεί για να ανακοινώσει το θάνατο των μελών της από ισραηλινά πυρά.

Εξέδωσε χωριστές ανακοινώσεις με ταυτότητες και φωτογραφίες των υπόλοιπων τεσσάρων μαχητών που επίσης σκοτώθηκαν.

Πηγή κοντά στην οικογένεια, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Αμπάς Ράαντ «σκοτώθηκε μαζί με πολλά άλλα μέλη της Χεζμπολάχ» σε ισραηλινό χτύπημα την Τετάρτη σε σπίτι στο Μπέιτ Γιαχούν του νότιου Λιβάνου.

Γιος του Μοχάμεντ Ράαντ, εξέχοντος στελέχους της Χεζμπολάχ, εκλεγμένου στο κοινοβούλιο του Λιβάνου, σκοτώθηκε χθες Τετάρτη σε ισραηλινό βομβαρδισμό στο νότιο τμήμα της λιβανέζικης επικράτειας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή στο οικογενειακό περιβάλλον του.

Το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου είπε την Τετάρτη ότι «αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε ο ισραηλινός εχθρός… σε ένα σπίτι στο Μπέιτ Γιαχούν σκότωσε τέσσερις ανθρώπους». Δεν ταυτοποίησε τα θύματα.

Από την 7η Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου επίθεση στο Ισραήλ που της κήρυξε πόλεμο και έκτοτε σφυροκοπεί τη Λωρίδα της Γάζας που κυβερνά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, η περιοχή των συνόρων του Λιβάνου και του εβραϊκού κράτους έχει μετατραπεί σε θέατρο πρακτικά καθημερινών ανταλλαγών πυρών, κυρίως με τη Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν, αλλά και με μέλη παλαιστινιακών οργανώσεων που είναι παρούσες στη λιβανέζικη επικράτεια, εγείροντας φόβους πως ο πόλεμος θα εξαπλωθεί.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε δηλώσεις του το απόγευμα της Τετάρτης ότι έπληξε έναν αριθμό στόχων της Χεζμπολάχ και πηγές από όπου δέχθηκε πυρ΄πα από τον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένου ενός «τρομοκρατικού πυρήνα» και υποδομής της Χεζμπολάχ.

Από τότε που ξεκίνησαν οι ανταλλαγές πυρών στα σύνορα, 107 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την πλευρά του Λιβάνου, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο απολογισμός περιλαμβάνει επίσης τουλάχιστον 14 πολίτες, τρεις εκ των οποίων δημοσιογράφοι.