Skip to main content

Η Αμέλια ήταν… μέλος του «άξονα της αντίστασης»: Το Ισραήλ εντόπισε ψεύτικα προφίλ στα social media που «ψάρευαν» στρατιώτες για λογαριασμό της Χαμάς

Israel Defense Forces

Οι χρήστες των προφίλ χρησιμοποίησαν φωτογραφίες πραγματικών γυναικών

Δίκτυο ψεύτικων προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προσπαθούσαν να αποσπάσουν πληροφορίες από στρατιώτες για λογαριασμό της Χαμάς, ανακοίνωσε πως εντόπισε και απέτρεψε ο ισραηλινός στρατός.

Το δίκτυο αποτελούνταν από δεκάδες πλαστά προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα, κυρίως στο Instagram, και ο αριθμός των πιθανών θυμάτων υπολογίζεται μεταξύ εκατοντάδων και χιλιάδων στρατιωτών, συμπεριλαμβανομένων των εφέδρων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι λογαριασμοί στα social media λειτουργούσαν από χώρες του λεγόμενου «άξονα της αντίστασης».

Ο όρος «άξονας της αντίστασης» αναφέρεται στη συμμαχία του Ιράν, της Συρίας, των παλαιστινιακών ενόπλων ομάδων, της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, των Χούθι της Υεμένης και άλλων φατριών κατά του Ισραήλ.

Οι χρήστες των προφίλ χρησιμοποίησαν φωτογραφίες πραγματικών γυναικών, μέσω του catfishing, προωθώντας «ένα είδος ρομαντικής σχέσης… μέσω αλληλογραφίας, ηχητικών μηνυμάτων και βιντεοκλήσεων»,  σε μια προσπάθεια να λάβουν πληροφορίες για την τρομοκρατική οργάνωση.

Οι ψεύτικοι λογαριασμοί είχαν επίσης προφίλ που παρίσταναν τους «γονείς», τα «αδέλφια» και τους «φίλους» τους, προκειμένου να «ενισχύουν την αξιοπιστία τους».

Σύμφωνα με τον στρατό, οι ισραηλινές αρχές συνεργάζονται με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να μπλοκάρουν αυτούς τους λογαριασμούς.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό