Skip to main content

Ουκρανία: Θέμα χρόνου η ένταξη στο ΝΑΤΟ, λέει ο Ζελένσκι – Εκτοξεύει τις αμυντικές δαπάνες η Ρωσία

Φωτ. REUTERS/Gleb Garanich

Στο Κίεβο ο Γενς Στόλτενμπεργκ - Αύξηση κατά σχεδόν 70% του ρωσικού αμυντικού προϋπολογισμού για το 2024

«Θέμα χρόνου» χαρακτήρισε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, τη στιγμή που το Κρεμλίνο –σε μια παράλληλη εξέλιξη- υπογράμμισε ότι είναι απολύτως απαραίτητη μια μεγάλη αύξηση των ρωσικών αμυντικών δαπανών, της τάξης του 70%.

Στο Κίεβο ο Στόλτενμπεργκ

Ο κ. Ζελένσκι υποδέχθηκε στο Κίεβο τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Η επίσκεψη του κ. Στόλτενμπεργκ στην Ουκρανία δεν είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

«Είναι ζήτημα χρόνου το πότε η Ουκρανία θα είναι ντε γιούρε μέλος της Συμμαχίας. Κάνουμε τα πάντα για να φέρουμε κοντά αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο κ. Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε επίσης από τον Στόλτενμπεργκ περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για να αντιμετωπίσει τις «ρωσικές επιθέσεις εναντίον των υποδομών» ενέργειας της χώρας που αναμένονται το χειμώνα.

«Ο γενικός γραμματέας δέχθηκε να καταβάλει προσπάθειες για να μας βοηθήσει», για να «κινητοποιήσει τα μέλη της Συμμαχίας», δήλωσε ο κ. Ζελένσκι στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Στόλτενμπεργκ. «Οφείλουμε να περάσουμε αυτό το χειμώνα μαζί, για να προστατεύοσυμε τις ενεργειακές υποδομές μας και τη ζωή των συμπολιτών μας», τόνισε.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε από την πλευρά του πως οι ουκρανικές δυνάμεις «κερδίζουν σταδιακά έδαφος» στην αντεπίθεσή τους εναντίον των ρωσικών δυνάμεων.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ δήλωσε επίσης πως τα ρωσικά στρατεύματα πολεμούν για τις «ιμπεριαλιστικές αυταπάτες» της Μόσχας.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε πως το ΝΑΤΟ έχει τώρα συμφωνίες – πλαίσιο με εταιρείες όπλων αξίας 2,4 δισεκ. ευρώ για πυρομαχικά, στις οποίες περιλαμβάνονται συγκεκριμένες παραγγελίες ύψους 1 δισεκ. ευρώ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως τέτοια συμβόλαια θα επιτρέψουν στα μέλη του ΝΑΤΟ να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους συνεχίζοντας παράλληλα να παρέχουν πυρομαχικά στην Ουκρανία.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ καταδίκασε επίσης τα ρωσικά πλήγματα κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρουμανία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.

Σημείωσε πως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα πλήγματα αυτά ήταν εσκεμμένη επίθεση στη Ρουμανία, όμως τα χαρακτήρισε «ριψοκίνδυνα» και «αποσταθεροποιητικά».

«Γιατί να ταπεινώσουμε τον εαυτό μας;»: Η Ρωσία, οι «κόκκινες γραμμές» και η επίθεση στο στόλο της Μαύρης Θάλασσας

Αύξηση κατά σχεδόν 70% του ρωσικού αμυντικού προϋπολογισμού

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του ανακοίνωσε πως είναι απολύτως απαραίτητη μια μεγάλη αύξηση των ρωσικών αμυντικών δαπανών.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε τη δήλωση αυτή κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, όπου επανέλαβε τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι έχει εμπλακεί σ’ έναν «υβριδικό πόλεμο» που έχει εξαπολύσει εναντίον της η Δύση.

Εξάλλου, σύμφωνα με έγγραφο του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, οι ρωσικές στρατιωτικές δαπάνες προβλέπεται να αυξηθούν κατά σχεδόν 70% το 2024, μια αύξηση που φανερώνει την αποφασιστικότητα της Μόσχας να συνεχίσει την στρατιωτική εισβολή της στην Ουκρανία, παρά το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος.

Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, το οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, οι αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά 68% το 2024 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά και θα φθάσουν τα 10,8 τρισεκατομμύρια ρούβλια (106 δισεκ. ευρώ).

Έτσι το ποσό που θα διατεθεί για την άμυνα θα αντιπροσωπεύει περίπου το 30% των συνολικών ομοσπονδιακών δαπανών το 2024 και το 6% του ΑΕΠ, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας.

Ο προϋπολογισμός για την εσωτερική ασφάλεια θα φθάσει τα 3,4 τρισεκατομμύρια ρούβλια (33 δισεκ. ευρώ) και θα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 19% των ετήσιων ομοσπονδιακών δαπανών.

Οι προτεραιότητες αυτού του προϋπολογισμού είναι σαφείς: «η ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας» και «η ενσωμάτωση των νέων περιφερειών» της Ουκρανίας που η Μόσχα προσάρτησε, αλλά επίσης «η κοινωνική αρωγή των πιο ευάλωτων κατηγοριών πολιτών», μερικούς μήνες από τις προεδρικές εκλογές που προβλέπονται για την άνοιξη του 2024.

Αντίθετα οι συνολικές δαπάνες για την παιδεία, την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος θα αντιπροσωπεύουν μόλις το ένα τρίτο του αμυντικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters