Skip to main content

«Γιατί να ταπεινώσουμε τον εαυτό μας;»: Η Ρωσία, οι «κόκκινες γραμμές» και η επίθεση στο στόλο της Μαύρης Θάλασσας

PLANET LABS PBC/Handout via REUTERS

Η Μόσχα κατηγορεί την Δύση για ανάμειξη στην επίθεση- Ρώσος τηλεοπτικός παρουσιαστής κάνει λόγο για ταπείνωση.

Η Ρωσία κατηγόρησε την Τετάρτη τη Δύση ότι βοήθησε στο σχεδιασμό και τη διεξαγωγή της πυραυλικής επίθεσης που πραγματοποίησε η Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα στο αρχηγείο του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίθεση είχε σχεδιαστεί εκ των προτέρων με τη χρήση δυτικών μέσων πληροφοριών, δορυφορικών μέσων του ΝΑΤΟ και αεροπλάνα αναγνώρισης, και εφαρμόστηκε κατόπιν συμβουλής αμερικανικών και βρετανικών υπηρεσιών ασφαλείας και σε στενό συντονισμό μαζί τους», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. είπε σε ενημέρωση.

Η Μόσχα έχει δηλώσει πολλές φορές ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ έχουν ουσιαστικά εμπλακεί στη σύγκρουση παρέχοντας όπλα και πληροφορίες στην Ουκρανία και βοηθώντας στον σχεδιασμό επιθέσεων σε ρωσικές εγκαταστάσεις.

Αυτή τη φορά όμως υπήρξαν αντιδράσεις και μέσα στη Ρωσία για την κατηγορία κατά της Δύσης. Σχολιάζοντας την δήλωση της Ζαχάροβα, ο Σεργκέι Μαρντάν, Ρώσος τηλεοπτικός παρουσιαστής ευθυγραμμισμένος με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, διερωτήθηκε για ποιο λόγο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ για εμπλοκή στο ουκρανικό χτύπημα σε αρχηγείο του ναυτικού στη Σεβαστούπολη, δεδομένου ότι απλώς υπογραμμίζει την ελλιπή ανταπόκριση της Μόσχας.

Σε ανάρτησή του στο Telegram, ο Μαρντάν επέκρινε τα σχόλια της Ζαχάροβα, γράφοντας, «το ερώτημα είναι γιατί αυτές οι δηλώσεις; Ποια είναι η λογική;».

«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία πραγματοποιούν επίθεση σε μια σημαντική στρατιωτική εγκατάσταση, αυτό είναι ένας λόγος για να ξεκινήσει ένας πόλεμος ή, τουλάχιστον, να πραγματοποιηθούν αντίποινα σε στρατηγεία, βάσεις, πολεμικά πλοία και λιμάνια», πρόσθεσε.

«Περιμένει κανείς χτυπήματα στη (βρετανική) βάση της RAF στη Μάλτα; Ή τουλάχιστον σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στα κράτη της Βαλτικής;», διερωτήθηκε προσθέτοντας: «γιατί ταπεινώνουμε τον εαυτό μας;»

Σημειώνεται ότι η Βρετανία δεν έχει πλέον αεροπορική βάση στη Μάλτα.

Η φιλοουκρανική ανατολικοευρωπαϊκή εφημερίδα Nexta αναπαρήγαγε τα σχόλια του Μαρντάν, με την εξής περιγραφή: «ο προπαγανδιστής Μαρντάν αναρωτιέται γιατί το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ταπεινώνει τόσο πολύ τον εαυτό του. Άλλωστε, όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει τίποτα πίσω από τις πολεμικές αλλά κενές φράσεις τους».  «Το πιο σημαντικό είναι ότι τώρα και η Δύση το καταλαβαίνει αυτό, οπότε όσα λέει η Ζαχάροβα για τις ”κόκκινες γραμμές” δεν τρομάζουν πλέον κανέναν, αντίθετα, προκαλούν μόνο ένα συγκαταβατικό χαμόγελο», πρόσθεσε το Nexta.

Η επίθεση

Το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι επιθέσεις στην κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας. Έτσι, οι δυνάμεις του Κιέβου εξαπολύουν σχεδόν καθημερινά πλήγματα εναντίον ρωσικών στρατιωτικών στόχων στην Κριμαία.

Η επίθεση όμως της 22ης Σεπτεμβρίου προκάλεσε πλήγμα στην καρδιά του ρωσικού ναυτικού. Η Ουκρανία υποστηρίζει επόσης ότι κατά την επίθεση σκοτώθηκαν δεκάδες Ρώσοι αξιωματικοί, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή του στόλου ναύαρχου Βίκτορ Σοκόλοφ, ο οποίος ωστόσο εμφανίστηκε έκτοτε δύο φορές σε βίντεο.

Ουκρανική στρατιωτική πηγή αποκάλυψε στο BBC ότι στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι Storm Shadow, που έχει λάβει το Κίεβο από την Βρετανία και τη Γαλλία.