Skip to main content

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Συνομιλίες εν μέσω κατηγοριών για παραβίαση της εκεχειρίας – Στήριξη Ερντογάν στο Αζερμπαϊτζάν

Φωτ. Siranush Sargsyan/PAN Photo via REUTERS

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, πυροβολισμοί ακούστηκαν στο προπύργιο των αυτονομιστών, οι οποίοι κατηγορούν το Αζερμπαϊτζάν για παραβίαση της εκεχειρίας

Άρχισαν σήμερα, Πέμπτη, το πρωί, στην αζέρικη πόλη Γέβλαχ οι πρώτες συνομιλίες ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και τους Αρμένιους του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σε εικόνες που μεταδόθηκαν από το επίσημο αζέρικο πρακτορείο ειδήσεων Azertag, έξι άνδρες με πολιτικά ρούχα βρίσκονται γύρω από ένα τραπέζι για να διαπραγματευθούν την επανένταξη στο Αζερμπαϊτζάν αυτού του εδάφους όπου κατοικούν κυρίως Αρμένιοι.

Μια οχηματοπομπή από μαύρα οχήματα 4Χ4 είχε αφιχθεί προηγουμένως στο χώρο των διαπραγματεύσεων στο Γέβλαχ, σε απόσταση 295 χιλιομέτρων δυτικά της αζέρικης πρωτεύουσας Μπακού, ακολουθούμενη από ένα όχημα στο οποίο κυματίζει μια ρωσική σημαία και φέρει πινακίδες κυκλοφορίας του ρωσικού στρατού.

Από τα τέλη του 2020 και ένα προηγούμενο πόλεμο, η Ρωσία διαθέτει μια ειρηνευτική αποστολή στρατιωτών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Οι Αρμένιοι κατηγορούν το Αζερμπαϊτζάν για παραβίαση της εκεχειρίας

Πάντως, μετά την έναρξη των συνομιλιών, οι Αρμένιοι  του Ναγκόρνο Καραμπάχ διατύπωσαν κατηγορίες σε βάρος του Αζερμπαϊτζάν για παραβίαση της εκεχειρίας.

Από την πλευρά του, το Μπακού αρνήθηκε ότι παραβίασε την κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, πυροβολισμοί ακούστηκαν στο προπύργιο των αυτονομιστών του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Πρωθυπουργός Αρμενίας: Ο δρόμος για την ειρήνη «δεν είναι εύκολος», αλλά «πρέπει να τον ακολουθήσουμε»

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κάλεσε σήμερα τη χώρα του να ακολουθήσει «τον δρόμο» της ειρήνης, έστω κι αν είναι δύσκολος, ενώ κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι άφησε το Αζερμπαϊτζάν να ανακαταλάβει στρατιωτικά την αποσχισθείσα περιφέρεια του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι.

«Πρέπει να εκτιμάμε την ειρήνη και δεν πρέπει να συγχέουμε ειρήνη, εκεχειρία και κατάπαυση του πυρός. Η ειρήνη είναι ένα περιβάλλον χωρίς διακρατικές και διεθνικές συγκρούσεις. Αυτός ο δρόμος δεν είναι εύκολος, αλλά πρέπει να τον πάρουμε», δήλωσε σε ομιλία του προς το έθνος με την ευκαιρία του εορτασμού της αρμενικής ανεξαρτησίας.

Ο Πασινιάν δεν έκανε στην ομιλία του καμιά άμεση αναφορά στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, η ανακατάληψη του οποίου από τους Αζέρους έχει προκαλέσει αιτήματα για την παραίτηση του.

Στήριξη Ερντογάν σε Αζερμπαϊτζάν

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε «την αμέριστη υποστήριξη» της Άγκυρας προς το Μπακού στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος του έδωσε «πληροφορίες» αναφορικά με την «τρέχουσα κατάσταση», ανακοινώθηκε από την τουρκική προεδρία.

Αζερμπαϊτζάν: «Θα μετατρέψουμε το Ναγκόρνο Καραμπάχ σε παράδεισο»- Σταματά την επίθεση μετά την εκεχειρία

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, η αζέρικη στρατιωτική επιχείρηση, η οποία ολοκληρώθηκε χθες, Τετάρτη, το μεσημέρι, μέσα σε 24 ώρες, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 200 ανθρώπους ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 400. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε από την πλευρά του πως δύο ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες, Τετάρτη, όταν το όχημά τους έγινε στόχος πυρών.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ