Skip to main content

Αζερμπαϊτζάν: «Θα μετατρέψουμε το Ναγκόρνο Καραμπάχ σε παράδεισο»- Σταματά την επίθεση μετά την εκεχειρία

Siranush Sargsyan/PAN Photo via REUTERS

Το Αζερμπαϊτζάν σκοπεύει να θέσει την περιοχή υπό πλήρη έλεγχο

Μετά την εκεχειρία που επετεύχθη χθες στην περιχοή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι διέκοψε τη στρατιωτική του δράση στον διαμφισβητούμενο θύλακα καθώς οι αρμενικές αυτονομιστικές δυνάμεις συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός που θα επιτρέψει την πλήρη επιστροφή της περιοχής στον έλεγχο του Μπακού.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι η κυριαρχία της χώρας του έχει αποκατασταθεί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο Ιλχάμ Αλίγιεφ επαίνεσε τον ηρωισμό του στρατού του Αζερμπαϊτζάν ώρες αφότου οι Αρμένιοι αποσχιστές στον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ συμφώνησαν να παραδοθούν.

Σύμφωνα με τους όρους που συμφωνήθηκαν, όπως τους αναφέρουν το Αζερμπαϊτζάν και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο διατηρεί ειρηνευτικές δυνάμεις στην περιοχή, οι αυτονομιστικές δυνάμεις πρόκειται να διαλυθούν και να αφοπλιστούν, ενώ οι συνομιλίες για το μέλλον των Αρμενίων που ζουν εκεί πρόκειται να ξεκινήσουν την Πέμπτη. Περίπου 120.000 Αρμένιοι ζουν στον θύλακα του Νότιου Καυκάσου, που αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν.

Το Αζερμπαϊτζάν σκοπεύει τώρα να θέσει την περιοχή υπό πλήρη έλεγχο. Ο στρατός του ξεκίνησε «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση την Τρίτη, απαιτώντας από τις δυνάμεις του Καραμπάχ να υψώσουν λευκή σημαία και να διαλύσουν το «παράνομο καθεστώς». Χωρίς κανένα μέσο υποστήριξης από τη γειτονική Αρμενία, και μετά από έναν αποτελεσματικό αποκλεισμό εννέα μηνών, οι Αρμένιοι υπέκυψαν σύντομα, σχολιάζει το BBC.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, οι αρμενικές δυνάμεις άρχισαν να παραδίδουν τα όπλα τους και να φεύγουν ενώ οι 120.000 Αρμένιοι του Καραμπάχ θα μπορέσουν να λάβουν μέρος στις εκλογές του Αζερμπαϊτζάν, να λάβουν κρατική εκπαίδευση και να ασκήσουν ελεύθερα την θρησκεία τους. «Θα μετατρέψουμε το Καραμπάχ σε παράδεισο», είπε ο Αλίγιεφ.

Νεκροί και τραυματίες

Στην διάρκεια της επιχείρησης, Αρμένιοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι τουλάχιστον 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων επτά άμαχοι, και άλλοι 200 ​​τραυματίστηκαν.

Ωστόσο, σύμφωνα με έναν αυτονομιστή Αρμένιο αξιωματούχο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τουλάχιστον 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 400 τραυματίστηκαν.

Το BBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει κανένα από τα στοιχεία.

Το βράδυ της Τετάρτης, Αρμένιοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν το Αζερμπαϊτζάν ότι άνοιξε πυρ εναντίον στρατευμάτων κοντά στην πόλη Σοτκ στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών μετά την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αλλά το Μπακού αρνήθηκε αμέσως τους ισχυρισμούς.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Ερεβάν, της πρωτεύουσας της Αρμενίας, για να ζητήσουν την παραίτηση του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν για τον χειρισμό της κρίσης.