Skip to main content

Ισπανία: Στην τελική ευθεία για τις εκλογές – «Ποτέ ξανά κάλπες το καλοκαίρι», δεσμεύεται ο Φεϊχόο

REUTERS/Jon Nazca

Διατηρείται το άνετο προβάδισμα του PP

Μόλις τρεις ημέρες μένουν πριν τις πρόωρες εκλογές στην Ισπανία, μια αναμέτρηση που είναι μάλλον κομβική για την Ευρώπη, καθώς η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ πιθανότατα θα παραδώσει το Moncloa στον Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο του PP.

Ο Φεϊχό όμως δεν θα κυβερνήσει μόνος του, τουλάχιστον όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, καθώς δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία, και πιθανότατα θα συνεργαστεί με το ακροδεξιό Vox του Σαντιάγο Αμπασκάλ.

Το Λαϊκό Κόμμα φαίνεται πως θα πάρει ένα ποσοστό της τάξεως του 34-35% και 131-151 έδρες στη Βουλή των 350 εδρών, ενώ για την πλειοψηφία χρειάζονται 176.

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ θα εξασφαλίσει 28% και 98-115 έδρες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι προβολές των οποίων δείχνουν μέσο όρο 108 εδρών.

«Μάχη» δίνεται για την τρίτη θέση μεταξύ Vox και του αριστερού Sumar της αντιπροέδρου και υπουργού Εργασίας της κυβέρνησης Σάντσεθ, Γιολάντα Ντίαθ. Το Vox φαίνεται να εξασφαλίζει 35-40 έδρες, ενώ το Sumar μεταξύ 25 και 39 εδρών. Και τα δύο κόμματα φαίνεται να λαμβάνουν ποσοστό κοντά στο 13%.

Παράταση για την επιστολή ψήφο

Ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, υποσχέθηκε σήμερα Πέμπτη να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, εάν εκλεγεί πρόεδρος της κυβέρνησης μετά τις 23 Ιουλίου ώστε να μην μπορούν να διεξαχθούν γενικές εκλογές κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. «Διότι αυτό δεν είναι λογικό», υπογράμμισε σε συγκέντρωση στη Βαλένθια.

Ο Φεϊχόο δεν συμμετείχε χθες το βράδυ στην τριμερή τηλεμαχία που μεταδόθηκε από το RTVE, στην οποία συμμετείχαν οι υποψήφιοι του PSOE, του Sumar και του Vox και την οποία παρακολούθησαν κατά μέσο όρο 4,1 εκατομμύρια τηλεθεατές.

REUTERS/Violeta Santos Moura

Εν τω μεταξύ τα Ταχυδρομεία της χώρας (Correos) ζήτησαν σήμερα από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή να παρατείνει μέχρι τις 14.00 αύριο Παρασκευή την προθεσμία για την επιστολική ψήφο η οποία λήγει κανονικά στις 22.00 απόψε.

Ο λόγος; Πολλοί υπάλληλοι βρίσκονται σε διακοπές και για αυτό προσέλαβε 19.400 εργαζόμενους ως έκτακτο προσωπικό, ενώ περίπου 3.000.000 Ισπανοί, λόγω καύσωνα και διακοπών, αποφάσισαν να ψηφίσουν ταχυδρομικά, αριθμός τριπλάσιος από τις εκλογές του 2019.

Διαβάστε ακόμη

Κατάργηση του νόμου για τις αμβλώσεις και την έμφυλη βία: Τι οραματίζεται το ακροδεξιό Vox στην Ισπανία