Skip to main content

Κατάργηση του νόμου για τις αμβλώσεις και την έμφυλη βία: Τι οραματίζεται το ακροδεξιό Vox στην Ισπανία

REUTERS/Jon Nazca

10 μέρες πριν τις εκλογές στην Ισπανία. Το πρόγραμμα του Vox, του πιθανότερου κυβερνητικού εταίρου του Λαϊκού Κόμματος.

Δέκα περίπου ημέρες μένουν για τις εκλογές στην Ισπανία, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 23 Ιουλίου. Το πιθανότερο είναι πως ο Πέδρο Σάντσεθ και το PSOE θα χάσουν.

Η ακροδεξιά φαίνεται να σαρώνει την Ευρώπη, αποκτώντας και την εξουσία σε χώρες όπως η Ιταλία – της οποίας η ηγέτιδα Τζόρτζια Μελόνι δεν έκρυψε ποτέ την υποστήριξή της στο Vox, μιλώντας σε μια από τις συγκεντρώσεις της στην Ανδαλουσία το 2022 – κάτι που θα μπορούσε κάλλιστα να βοηθήσει την προσπάθεια του Vox να γίνει μέρος της ισπανικής κυβέρνησης

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του ηγέτη της αντιπολίτευσης που δεν μιλάει αγγλικά, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές, συγκυβερνώντας μάλλον με το ακροδεξιό VOX.

Ουσιαστικά κανείς στην Ισπανία δεν ασχολείται με τις εκλογές, τις οποίες ίσως και να είχαν ξεχάσει αν δεν υπήρχαν οι αφίσες στους δρόμους.

Δεν είναι όμως μια αναμέτρηση χωρίς διακύβευμα.

Διπλασίασε τις ψήφους του το Vox

Το Vox ιδρύθηκε πριν από σχεδόν μια δεκαετία από μια απογοητευμένη πτέρυγα του PP που ένιωθε ότι οι συντηρητικοί είχαν γίνει πολύ “soft” και που ήθελε να δει τις περιφερειακές κυβερνήσεις της Ισπανίας να διαλύονται και η εξουσία να επιστρέφει στο κέντρο, το κόμμα είδε την απόρριψη για μεγάλο χρονικό διάστημα ως ένα μάτσο νοσταλγών του Φράνκο.

Το ακροδεξιό Vox του Σαντιάγο Αμπαθκάλ, διπλασίασε τις ψήφους του στις αυτοδιοικητικές εκλογές από το 2019, με 1,6 εκατομμύρια ψηφοφόρους και 7,1% και εδραιώθηκε ως η τρίτη πολιτική δύναμη στην Ισπανία, που εκπροσωπείται πλέον σε όλα τα περιφερειακά κοινοβούλια.

Πέδρο Σάντσεθ και Νούνιεθ Φεϊχόο στο debate της Δευτέρας.
REUTERS/Juan Medina

Λογικά θα είναι ρυθμιστής και εταίρος σε μια κυβέρνηση με επικεφαλής το Λαϊκό Κόμμα (PP).

Δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές στην Ισπανία, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) διεύρυνε το προβάδισμά του έναντι του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) αλλά και πάλι θα χρειαστεί τη βοήθεια του ακροδεξιού κόμματος για να κυβερνήσει.

Στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρία Ipsos για την καταλανική εφημερίδα La Vanguardia από τις 3 έως τις 6 Ιουλίου με τη συμμετοχή 2.000 ανθρώπων, το PP εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 35% των ψήφων και το PSOE το 28%. Το Sumar –η νέα παράταξη της ριζοσπαστικής αριστεράς με επικεφαλής την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ στην οποία συμμετέχει το Podemos– θα συγκέντρωνε 13%, οριακά υψηλότερα από το Vox με 12,6%, όπως αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση ενόψει των εκλογών της 23ης Ιουλίου.

Οι αμβλώσεις, τα δικαιώματα και η… φορολόγηση

Ο ακροδεξιός σχηματισμός, θέλει να κυβερνήσει στο πλευρό του Λαϊκού Κόμματος (PP) διακηρύττει, βάσει προγράμματος, την κατάργηση του νόμου για  τις αμβλώσεις και την έμφυλη βία και την κλιματική αλλαγή, καθώς και την κατάργηση του Υπουργείου Ισότητας.

Το ισπανικό ακροδεξιό κόμμα πρότεινε την κατάργηση των ισχυόντων νόμων που επιτρέπουν τις αμβλώσεις και την ευθανασία, σύμφωνα με το προεκλογικό του μανιφέστο.

«Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη ζωή από τη σύλληψη έως τον φυσικό θάνατο», ανέφερε το έγγραφο 169 σελίδων.

Τον Δεκέμβριο, το ισπανικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία που επιτρέπει στα κορίτσια ηλικίας 16 και 17 ετών να υποβάλλονται σε αμβλώσεις χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων.

Το Vox είπε ότι θα καταργήσει τον νόμο που ψηφίστηκε από την αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού της Ισπανίας τον Δεκέμβριο, ο οποίος επιτρέπει στα διεμφυλικά άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω να αλλάζουν το νόμιμο φύλο τους χωρίς την ανάγκη ψυχολογικής ή άλλης ιατρικής αξιολόγησης.

Ο νόμος λέει επίσης ότι οι έφηβοι ηλικίας 14-16 ετών θα εξακολουθούν να χρειάζονται έγκριση από τους γονείς ή τους κηδεμόνες.

REUTERS/Jon Nazca

Επιπλέον διεμήνυσαν επίσης ότι θα αυξήσουν τον έλεγχο των γονέων σε οποιαδήποτε σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία για να τους δώσει το δικαίωμα να ασκήσουν βέτο σε όσα διδάσκονται τα παιδιά τους, εάν δεν πιστεύουν ότι είναι σκόπιμο.

Φιλελεύθερο είναι όμως το Vox όσον αφορά τα οικονομικά: Ο φόρος εισοδήματος θα απλοποιούνταν εάν το Vox ερχόταν στην εξουσία, με χαμηλότερο συντελεστή 15% για όσους κερδίζουν 70.000 ευρώ ετησίως και 25% για όσους κερδίζουν περισσότερα.