Skip to main content

Κένυα: Αθώος ο πάστορας που υποσχόταν «θαυματουργά» μωρά

Είχε κατηγορηθεί ότι έκλεψε και παρέδωσε σε γυναίκες που δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν 5 μωρά

Ένας αμφιλεγόμενος τηλε-πάστορας στην Κένυα, ο οποίος ισχυριζόταν ότι προκαλεί θαυματαργές εγκυμοσύνες, αθωώθηκε από τις κατηγορίες για trafficking παιδιών λόγω απουσίας επαρκών αποδείξεων, όπως ανακοίνωσαν οι δικαστικές αρχές της χώρας.

Οι εισαγγελείς απέτυχαν να αποδείξουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο Γκίλμπερτ Ντέγια έκλεψε πέντε παιδιά πριν από δύο δεκαετίες και τα παρέδωσε σε γυναίκες, που δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν. Ο αυτο-αποκαλούμενος πάστορας ζούσε στη Βρετανία και επί μία δεκαετία έδινε νομική μάχη για να παραμείνει στη χώρα και να αποφύγει την έκδοση στη γεννέτειρά του. Τελικά εκδόθηκε το 2017.

Οι πρώτες καταγγελίες για τον Ντέγια ήρθαν στο φως από μία έρευνα του BBC το 2004, όταν διοικούσε ναό στο Λονδίνο. Γυναίκες με πρόβλημα γονιμότητας ή ακόμη και στην εμμηνόπαυση που πήγαιναν σε λειτουργίες της εκκλησίας Gilbert Deya Ministries στο Πέκαμ του νοτιοανατολικού Λονδίνου, άκουγαν από τον πάστορα να λέει ότι μπορούσαν με θαυματουργό τρόπο να αποκτήσουν μωρά. Αλλά τα «θαυματουργά μωρά» έρχονταν αποκλειστικά σε παρακμιακές κλινικές στην πρωτεύουσα της Κένυας, το Ναϊρόμπι.

Ο Ντέγια αργότερα μετακόμισε στη Σκωτία και συνελήφθη το 2006 στο Εδιμβούργο με διεθνές ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε η Κένυα. Στην απόφασή του ο δικαστής Ρόμπινσον Οντιέκι είπε ότι οι εισαγγελικές αρχές «απέτυχαν να προσκομίσουν επαρκείς αποδείξεις». Κατά την εξοδό του από τη δικαστική αίθουσα ο Ντέγια δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έχει συγχωρέσει όσους τον ήθελαν στη φυλακή. «Η υπόθεση σπίλωσε το όνομά μου. Αλλά είμαι χαρούμενος που επιστρέφω στα καθήκοντά μου. Είμαι χαρούμενος που αθωώθηκα» φέρεται να είπε, με βάση τα όσα μετέδωσε η τοπική ιστοσελίδα Citizen.