Skip to main content

Υπ. Δικαιοσύνης ΗΠΑ: Έκθεση-καταπέλτης για το αστυνομικό τμήμα Μινεάπολης και τη δολοφονία Φλόιντ

Tο Υπ. Δικαιοσύνης εξέτασε εκατοντάδες βίντεο από κάμερες που φορούσαν αστυνομικά σώματα, αναφορές περιστατικών και αστυνομικές εκθέσεις, εκατοντάδες καταγγελίες που υποβλήθηκαν κατά αστυνομικών και δεκάδες συνεντεύξεις με δημοτικούς άρχοντες, κοινοτικούς ηγέτες και αστυνομικούς.

Τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από τον τότε αστυνομικό της Μινεάπολης Ντέρεκ Σώβιν, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξέδωσε μια έκθεση- καταπέλτη για το αστυνομικό τμήμα της πόλης, στην οποία περιγράφονται λεπτομερώς οι φυλετικές διακρίσεις, η υπέρμετρη χρήση βίας και η έλλειψη λογοδοσίας για τους αστυνομικούς.

«Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι τα συστημικά προβλήματα στο MPD οδήγησαν σε αυτό που συνέβη στον Τζορτζ Φλόιντ», αναφέρεται στην έκθεση, σύμφωνα με το CNN.

Το αστυνομικό τμήμα της Μινεάπολης χρησιμοποιούσε, επί χρόνια, επικίνδυνες «τεχνικές και όπλα» εναντίον ανθρώπων που είχαν διαπράξει ένα ασήμαντο αδίκημα ή καθόλου αδίκημα, «συμπεριλαμβανομένης της αδικαιολόγητης θανατηφόρας βίας», προστίθεται.

«Το MPD χρησιμοποίησε βία για να τιμωρήσει τους ανθρώπους που εξόργισαν τους αστυνομικούς ή άσκησαν κριτική στην αστυνομία», αναφέρει η έκθεση, και «περιπολούσε τις γειτονιές με διαφορετικό τρόπο με βάση τη φυλετική τους σύνθεση και έκανε διακρίσεις με βάση τη φυλή όταν έψαχνε, περνούσε χειροπέδες ή χρησιμοποιούσε βία εναντίον ανθρώπων κατά τη διάρκεια ελέγχων».

Στο πλαίσιο της έρευνάς του, το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξέτασε εκατοντάδες βίντεο από κάμερες που φορούσαν αστυνομικά σώματα, αναφορές περιστατικών και αστυνομικές εκθέσεις, εκατοντάδες καταγγελίες που υποβλήθηκαν κατά αστυνομικών και δεκάδες συνεντεύξεις με δημοτικούς άρχοντες, κοινοτικούς ηγέτες και αστυνομικούς.

Ο Chauvin καταδικάστηκε για το θάνατο του Floyd και δήλωσε ένοχος για παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων του Floyd.