Skip to main content

Τιμ Σκοτ: Ο Αφροαμερικανός γερουσιαστής θα διεκδικήσει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος

REUTERS/Brian Snyder/File Photo

Ο Σκοτ συχνά επέκρινε τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του επειδή έκανε ρατσιστικά σχόλια και μπλόκαρε πολλούς από τους υποψηφίους δικαστές που πρότεινε ο μεγιστάνας πρόεδρος για τον ίδιο λόγο.

Το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος πρόκειται να διεκδικήσει ο Τιμ Σκοτ, ο μοναδικός Αφροαμερικανός Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, προκειμένου να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Ο Σκοτ, το πάμφτωχο παιδί μιας μονογονεϊκής οικογένειας από τη Νότια Καρολίνα, συχνά παρουσιάζει την προσωπική ιστορία του ως απόδειξη ότι η Αμερική παραμένει η γη των ευκαιριών. Κατέθεσε τη δήλωση της υποψηφιότητάς του στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή σήμερα.

Ο εύχαρις χαρακτήρας του έρχεται σε αντίθεση με τους δεδηλωμένους ή πιθανούς αντιπάλους του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, όπως είναι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο κυβερνήτης της Φλόρινας Ρον ΝτεΣάντις που εμφανίζουν τις ΗΠΑ ως μια χώρα σε παρακμή που χρειάζεται να διασωθεί από τη διεφθαρμένη, αριστερή ελίτ.

Όντας μαύρος και συντηρητικός, ο Σκοτ αποτελεί μια σπάνια εξαίρεση, σε μια χώρα όπου το 92% των Αφροαμερικανών ψηφοφόρων στήριξαν τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2020. Το 55% των λευκών ψήφισε τον Τραμπ.

Ο Σκοτ συχνά επέκρινε τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του επειδή έκανε ρατσιστικά σχόλια και μπλόκαρε πολλούς από τους υποψηφίους δικαστές που πρότεινε ο μεγιστάνας πρόεδρος για τον ίδιο λόγο. Ταυτόχρονα ωστόσο κατηγορούσε τους Δημοκρατικούς ότι εκμεταλλεύονται τις φυλετικές εντάσεις για κομματικό όφελος.

Αν και έχει δηλώσει ότι ήταν θύμα φυλετικής προκατάληψης, επιμένει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι μια ρατσιστική χώρα.

Δεν φαίνεται πάντως να έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει το χρίσμα αφού, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μόνο το 2% των Ρεπουμπλικάνων σκοπεύει να ψηφίσει υπέρ του στις προκριματικές εκλογές και το όνομά του δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό σε πανεθνικό επίπεδο. Πάνω από τους μισούς Ρεπουμπλικάνους σκοπεύουν να ψηφίσουν τον Τραμπ και περίπου το ένα πέμπτο τον ΝτεΣάντις ο οποίος αναμένεται ότι θα μπει στην κούρσα της διεκδίκησης εντός των επόμενων ημερών.