Skip to main content

Τουρκικές εκλογές: Γιατί οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω

REUTERS/Umit Bektas

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κώστας Υφαντής, «αποκωδικοποιεί» στο Naftemporiki TV την πρωτιά του Ερντογάν

Τους παράγοντες που συντέλεσαν στην πρωτιά του Ερντογάν κατά τη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία, κόντρα στις δημοσκοπήσεις που είχαν προηγηθεί, ανέλυσε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κώστας Υφαντής, μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής.

«Επιβεβαίωθηκε ότι, παρά τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες στην Τουρκία συνήθως δεν πέφτουν έξω, υπάρχει ένα σχεδόν πλειοψηφικό κομμάτι που κυμαίνεται πάνω από το 40% το οποίο είναι σταθερά και αμετακίνητα εκφράζεται από τον Ταγίπ Ερντογάν» σχολίασε ο κ. Υφαντής.

Όπως εξήγησε, «ένα κομμάτι της τουρκικής κοινωνίας συντηρητικό και θρησκευόμενο νιώθει ότι χειραφετήθηκε υπό την ηγεσία του Ερντογάν και φαίνεται ότι τον ακολουθεί ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία, στα εισοδήματα, στον πληθωρισμό».

«Η ουσία είναι αυτό το κομμάτι είναι απολύτως στιβαρό, περιχαρακωμένο στις αντιλήψεις του και αυτό αποτυπώθηκε στις κάλπες» πρόσθεσε.

Παρατήρησε ακόμη πως η σχεδόν απόλυτη συμμετοχή των Τούρκων ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία πιθανότατα εξηγεί και τη διάψευση των δημοσκοπήσεων.