Skip to main content

Αλβανία: Ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία στη Χειμάρρα

REUTERS/Florion Goga

Με βάση τον εκλογικό νόμο ο Φρ. Μπελέρης δεν θα μπορεί να ψηφίσει, ωστόσο το όνομά του υπάρχει στο ψηφοδέλτιο και μπορεί να ψηφιστεί.

Με ομαλό τρόπο εξελισσόταν νωρίς το απόγευμα η ψηφοφορία στον δήμο Χειμάρρας, με κύριο χαρακτηριστικό την προσέλευση απ’ όλη την Ελλάδα πολλών συμπολιτών του προφυλακισμένου, πλέον, υποψήφιου δημάρχου Φρέντι Μπελέρη. Οι μειονοτικοί ψηφοφόροι καταφθάνουν στα χωριά της Χειμαρράς με λεωφορεία και με Ι.Χ.

Κατά τις εκτιμήσεις στελεχών της μειονότητας η απόφαση του αλβανικού δικαστηρίου να προφυλακίσει τον Μπελέρη, αναμένεται να ενδυναμώσει την συσπείρωση της ελληνικής κοινότητας.

Με βάση τον εκλογικό νόμο ο Μπελέρης δεν θα μπορεί να ψηφίσει, ωστόσο το όνομά του υπάρχει στο ψηφοδέλτιο και μπορεί να ψηφιστεί.

Οι κάλπες στην Αλβανία άνοιξαν στις 7 π.μ. τοπική η ώρα για να προσέλθουν 3.600.000 Αλβανοί και να ψηφίσουν για την εκλογή 61 δημάρχων και των αντίστοιχων δημοτικών συμβουλίων.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι είναι 144 και ανήκουν σε 44 κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων. Περισσότερα από 6.000 στελέχη της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί για την τήρηση της τάξης κατά την εκλογική διαδικασία.

Στις εκλογές αυτές το ελληνικό ενδιαφέρον εστιάζεται σε τρεις κυρίως δήμους, της Χειμάρρας, της Φοινίκης και της Δρόπολης – Πωγωνίου.

Τις εκλογές παρακολουθούν αρκετοί ξένοι παρατηρητές από τον ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ευρωβουλή και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

ΥΠΕΞ: Η προφυλάκιση Μπελέρη θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις Αλβανίας – Ε.Ε.

Αποφάσεις όπως η προφυλάκιση του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη σημαίνουν ότι στην πράξη η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο, επεσήμανε το Σάββατο σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις Ε.Ε. – Αλβανίας.

«Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα είναι σκανδαλώδης. Η σύλληψη υποψηφίου δημάρχου δύο ημέρες πριν τις εκλογές δεν συνιστά κράτος δικαίου» υπογράμμισε το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως τόνισε, «η απόφαση για προφυλάκιση του υποψηφίου δημάρχου επιφέρει πλήρη ανατροπή των κανόνων ισονομίας στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα, σημαντικότατο κέντρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία».

«Μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία, καθώς προϋπόθεση της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου. Αποφάσεις σαν τη σημερινή οι οποίες παραβιάζουν τις ανωτέρω αρχές σημαίνουν ότι στην πράξη η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο» κατέληξε στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ.

ΥΠΕΞ Αλβανίας: Η Ελλάδα να σεβαστεί τους ανεξάρτητους θεσμούς μας

Την αντίδραση της Ελλάδας στην προφυλάκιση του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρι αποδοκίμασε η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Όλτα Τζάτσκα.

Σε αναρτήσεις της στο Twitter το Σάββατο, η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας σημείωσε ότι «είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβουμε πώς οι Έλληνες φίλοι μας έχουν το δικαίωμα να αμφισβητήσουν μια δικαστική απόφαση στη χώρα μας, όταν τα αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία που αναζητούσαν, δεν θα μπορούσαν να είναι πιο αδιάσειστα – Ο Φρέντι Μπελέρης συνελήφθη ως εμπλεκόμενος σε εγκληματική δραστηριότητα κατά των ελεύθερων και δίκαιων εκλογών».

Η ίδια πρόσθεσε: «Δεν καταλαβαίνουμε πώς το να είναι Έλληνας υπήκοος τον εξαιρεί από το νόμο ως πολίτη της Αλβανίας. Προτρέπουμε τους Έλληνες φίλους μας να απέχουν από δηλώσεις που δεν δείχνουν σεβασμό προς τους ανεξάρτητους θεσμούς της χώρας μας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ