Skip to main content

ΥΠΕΞ: Η προφυλάκιση Μπελέρη θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις Αλβανίας – Ε.Ε.

ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS

«Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα είναι σκανδαλώδης» υπογράμμισε το υπουργείο Εξωτερικών.

Αποφάσεις όπως η προφυλάκιση του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη σημαίνουν ότι στην πράξη η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις Ε.Ε. – Αλβανίας.

«Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα είναι σκανδαλώδης. Η σύλληψη υποψηφίου δημάρχου δύο ημέρες πριν τις εκλογές δεν συνιστά κράτος δικαίου» υπογράμμισε το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως τόνισε, «η απόφαση για προφυλάκιση του υποψηφίου δημάρχου επιφέρει πλήρη ανατροπή των κανόνων ισονομίας στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα, σημαντικότατο κέντρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία».

«Μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία, καθώς προϋπόθεση της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου. Αποφάσεις σαν τη σημερινή οι οποίες παραβιάζουν τις ανωτέρω αρχές σημαίνουν ότι στην πράξη η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο» κατέληξε στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ.

Προφυλακιστέος ο ομογενής υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας

Υπενθυμίζεται ότι την προφυλάκιση του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη και την μεταφορά του στις φυλακές των Τιράνων αποφάσισε το δικαστήριο της Αυλώνας, μετά τη σημερινή απολογία του.

Μετά την απόφαση αυτή, ο κ Μπελέρης θα χάσει την αυριανή εκλογική διαδικασία στην Αλβανία. Το ψηφοδέλτιο του κόμματός του πάντως θα λάβει μέρος κανονικά στις δημοτικές εκλογές.

Ο ομογενής υποψήφιος δήμαρχος συνελήφθη αργά το βράδυ της Πέμπτης με την κατηγορία εξαγοράς ψήφων ενόψει των εκλογών της Κυριακής και σήμερα στη δίκη ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του.

Διαβάστε επίσης:

Σύλληψη Φρέντι Μπελέρη: Την πρόεδρο της Κομισιόν ενημέρωσε ο Κ. Μητσοτάκης