Skip to main content

Κάρολος: Ο πρώτος μονάρχης που απευθύνεται στην Bundestag – Η ομιλία στα γερμανικά και η αναφορά στους Beatles

Arthur Edwards/Pool via REUTERS

Στο πρώτο του επίσημο ταξίδι με την ιδιότητα του βασιλιά, ο Κάρολος, ο οποίος έγινε ο πρώτος μονάρχης που απευθύνεται στην ολομέλεια του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, επαίνεσε τη Γερμανία για τη στήριξη που προσφέρει στην Ουκρανία.

Στους δεσμούς ΒρετανίαςΓερμανίας και στην προοπτική εμβάθυνσής τους -με το βλέμμα σε συνεργασίες για την προστασία του κλίματος- στάθηκε ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ από το βήμα της Bundestag, σε μια ιστορική ομιλία, κυρίως στα γερμανική γλώσσα.

Στο πρώτο του επίσημο ταξίδι με την ιδιότητα του βασιλιά, ο Κάρολος, ο οποίος έγινε ο πρώτος μονάρχης που απευθύνεται στην ολομέλεια του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, επαίνεσε τη Γερμανία για τη στήριξη που προσφέρει στην Ουκρανία. Όπως ανέφερε, η Γερμανία και η Βρετανία έχουν αναλάβει σημαντικό ρόλο, αντιδρώντας αποφασιστικά και λαμβάνοντας αποφάσεις οι οποίες μπορεί να θεωρούνταν προηγουμένως αδιανόητες.

«Η πολεμική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας έφερε αφάνταστα δεινά σε πολλούς αθώους. Αμέτρητες ζωές καταστράφηκαν, η ελευθερία και οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται βάναυσα. Η ασφάλεια της Ευρώπης απειλείται, όπως και οι δημοκρατικές μας αξίες, αλλά ο κόσμος δεν έμεινε να παρακολουθεί τον πόλεμο με σταυρωμένα τα χέρια. Μπορούμε να αντλήσουμε θάρρος από την ενότητά μας», δήλωσε ο Βρετανός μονάρχης.

Αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο χωρών, ο Κάρολος Γ’ μίλησε για τη μητέρα του, η οποία «έχει κερδίσει μια θέση στην καρδιά των Γερμανών» και σημείωσε ότι ο ίδιος και η οικογένειά του συγκινήθηκαν ιδιαίτερα από τις χιλιάδες καταχωρήσεις στο βιβλίο συλλυπητηρίων που είχε ανοίξει στη βρετανική πρεσβεία μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο βασιλιάς στον φωτισμό της Πύλης του Βρανδεμβούργου στα χρώματα της σημαίας του Ηνωμένου Βασιλείου, όταν πέθανε η βασίλισσα.

Ο Κάρολος ανέτρεξε ακόμη στην Χανσεατική Ένωση, στον Ουίλιαμ Σαίξπηρ, στους Βeatles, στον Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ, στον ζωγράφο Γουίλιαμ Τέρνερ, αλλά και στο γερμανικό συγκρότημα Kraftwerk, τους κωμικούς των Monty Python και τη νίκη της Αγγλίας επί της Γερμανίας στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Γυναικών το 2022. «Βρετανοί και Γερμανοί γελούν πολύ μαζί, πολλές φορές και ο ένας σε βάρος του άλλου», είπε χαριτολογώντας.

Η ομιλία του Βρετανού μονάρχη στην Bundestag προκάλεσε όμως και αντιδράσεις από την πλευρά της Αριστεράς, η οποία είχε εξ αρχής διαφωνήσει με τη σχετική πρόσκληση. «Μόνο δημοκρατικά εκλεγμένοι πολιτικοί και αρχηγοί κρατών πρέπει να μιλούν στην Bundestag – και ο Κάρολος δεν εκλέγεται», δήλωσε στο ARD το στέλεχος του κόμματος Γιαν Κόρτε και χαρακτήρισε το περιεχόμενο της ομιλίας «εκτός τόπου και χρόνου».

Ο βασιλιάς Κάρολος, ο οποίος νωρίτερα σήμερα συναντήθηκε με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, θα μεταβεί αύριο Παρασκευή στο Αμβούργο όπου θα επισκεφτεί την εκκλησία του Αγίου Νικολάου – μνημείου αφιερωμένου στα θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ