Skip to main content

Ρωσία και Σαουδική Αραβία επαναβεβαίωσαν τη συμμαχία τους εντός ΟΠΕΚ

Alexander Zemlianichenko/Pool via REUTERS

Ο Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε με τον πρίγκιπα Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ στη Μόσχα.

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία επαναβεβαίωσαν τη στενή συνεργασία τους μέσα στον ΟΠΕΚ+ και συζήτησαν την Ουκρανία, τα σιτηρά και τη Συρία στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών την Πέμπτη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν δήλωσε ότι μίλησε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, για «τη σημασία του βαθέος συντονισμού μεταξύ του Βασιλείου και της Ρωσίας στις αγορές ενέργειας», εκφράζοντας και την «ακλόνητη δέσμευση» της χώρας του στη συμφωνία του ΟΠΕΚ+.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η ενεργειακή συνεργασία δεν επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, παρά τις αμερικανικές επιδιώξεις.

Η επόμενη υπουργική σύνοδος του ΟΠΕΚ+ θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουνίου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον περασμένο Οκτώβριο το Ριάντ ότι τάχθηκε στο πλευρό της Ρωσίας όταν ο ΟΠΕΚ+ μείωσε την παραγωγή πετρελαίου παρά τις εκκλήσεις της Ουάσινγκτον να πράξει το αντίθετο.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας έφθασαν σε νέο χαμηλό επίπεδο για την πετρελαϊκή πολιτική και η Μόσχα προσπάθησε να επωφεληθεί από το ρήγμα.

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας στη Μόσχα έρχεται μετά το αιφνιδιαστικό ταξίδι του στο Κίεβο στα τέλη του περασμένου μήνα, την πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου Σαουδάραβα αξιωματούχου εδώ και 30 χρόνια.

Η Σαουδική Αραβία, η οποία έχει συμμετάσχει σε ανταλλαγές κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, θα συνεχίσει να «αναζητά τις δυνατότητες διευκόλυνσης του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών», δήλωσε ο πρίγκιπας Φαϊζάλ. Τα αραβικά κράτη του Κόλπου έχουν προσπαθήσει να αντισταθμίσουν τις θέσεις τους μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου.

Ο Λαβρόφ μίλησε επίσης για τη Συρία, όπου η Ρωσία έχει εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό από το 2015 για να υποστηρίξει τον πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ. Είπε ότι η Συρία θα πρέπει να επιτραπεί να επιστρέψει στον Αραβικό Σύνδεσμο. Η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι μια τέτοια κίνηση είναι πρόωρη.

Πηγή: Bloomberg