Skip to main content

Ευρωκοινοβούλιο: Συζήτηση για την έμφυλη διάσταση στην ενεργειακή φτώχεια

Οι γυναίκες και μόνες μητέρες πλήττονται δυσανάλογα περισσότερο από την ενεργειακή φτώχεια απ’ ό,τι οι άνδρες.

Ευρωβουλευτές και βουλευτές εθνικών Κοινοβουλίων θα συζητήσουν το πρωί της Τετάρτης 1 Μαρτίου για την ενεργειακή κρίση και πώς επηρεάζει τις γυναίκες.

Η ετήσια διακοινοβουλευτική συνεδρίαση επιτροπών που σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου) συγκεντρώνει ευρωβουλευτές και εθνικούς βουλευτές για να συζητήσουν την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών. Το φετινό θέμα είναι η διάσταση του φύλου στην ενεργειακή φτώχεια.

Η ενεργειακή φτώχεια αποτελεί σημαντικό πρόβλημα σε πολλά μέρη της Ευρώπης, με τα νοικοκυριά να δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να ανταπεξέλθουν στο αυξανόμενο ενεργειακό κόστος. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Eurofound, οι μόνες μητέρες και ανύπαντρες γυναίκες αγωνίζονται περισσότερο να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους απ’ ότι οι ανύπαντροι άνδρες.

Αυτό οφείλεται συχνά στα χαμηλότερα μέσα εισοδήματα και τη δυσανάλογη συγκέντρωση των γυναικών σε θέσεις επισφαλούς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών επιπέδων εργασίας μερικής απασχόλησης και χαμηλά αμειβόμενης εργασίας. Το 2020, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων στην ΕΕ ανερχόταν στο 13%, σημειώνοντας ελάχιστες μόνο βελτιώσεις να έχουν σημειωθεί τη τελευταία δεκαετία. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες κερδίζουν κατά μέσο όρο 13% λιγότερο από τους άνδρες ανά ώρα.

Η κρίση του κόστους ζωής έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνικοοικονομική ένταξη των γυναικών, τα θεμελιώδη δικαιώματα και την υγεία τους. Επιπλέον, οι γυναίκες που έχουν χαμηλότερα ή μηδενικά εισοδήματα κι εξαρτώνται οικονομικά από τους συντρόφους τους έχουν λιγότερες εξόδους διαφυγής από την ενδοοικογενειακή βία ή κακοποίηση.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, Robert Biedroń (Σοσιαλιστές, Πολωνία) και ο Δημήτριος Παπαδημούλης (Η Αριστερά, Ελλάδα), αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αρμόδιος για την ισότητα των φύλων και τη διαφορετικότητα, θα κάνουν τις εισαγωγικές παρατηρήσεις.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1η Μαρτίου 2023, 10.00-13.00 (ώρα Ελλάδας) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, κτίριο Antall, αίθουσα 6Q2 και εξ αποστάσεως.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση εδώ

naftemporiki.gr