Skip to main content

Φινλανδία: Στις 28 Φεβρουαρίου η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Alexandros Michailidis / SOOC

Οι περισσότεροι βουλευτές τάσσονται υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ

Στις 28 Φεβρουαρίου θα ψηφίσει το φινλανδικό κοινοβούλιο της Φινλανδίας την έγκριση της απαραίτητης νομοθεσίας προκειμένου η χώρα να μπορέσει να ενταχθεί  στο ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Θεμάτων.

«Στόχος είναι η διαδικασία αλλαγής της εθνικής νομοθεσίας που απαιτείται για να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ να ολοκληρωθεί αυτή τη νομοθετική περίοδο», δήλωσε ο Γιούσι Χάλα-άχο στους δημοσιογράφους σήμερα, δύο εβδομάδες προτού διαλυθεί το κοινοβούλιο ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 2ας Απριλίου.

Η σχετική νομοθεσία αναμένεται να εγκριθεί από το φινλανδικό κοινοβούλιο, καθώς οι περισσότεροι βουλευτές τάσσονται υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Εφόσον αυτό συμβεί, το Ελσίνκι θα βρεθεί ένα βήμα πιο κοντά συγκριτικά με τη Στοκχόλμη στην ένταξή του στη Συμμαχία.

Τον Μάιο η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν μαζί αίτημα για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο η Τουρκία δεν έχει επικυρώσει ακόμη το αίτημά τους, επειδή, όπως καταγγέλλει, οι δύο χώρες υποθάλπουν Κούρδους τρομοκράτες.

Οι δύο σκανδιναβικές χώρες δεν μπορούν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ μέχρι να επικυρωθεί το αίτημά τους από την Τουρκία και την Ουγγαρία.

Σουηδία και Φινλανδία έχουν επισημάνει ότι επιθυμούν να ενταχθούν ταυτόχρονα στο ΝΑΤΟ, όμως οι ηγέτες των δύο χωρών δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο το Ελσίνκι να πετύχει πρώτο την είσοδό του στη  Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ