Skip to main content

Τσαβούσογλου: Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, στο επίκεντρο της επικείμενης συνάντησης με Μπλίνκεν

REUTERS/Ismail Zitouny

«Δεχθείτε τους τώρα», λέει ο Στόλτενμπεργκ

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα πως θα συζητήσει το θέμα της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στις συνομιλίες που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Σε δηλώσεις έπειτα από τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τσαβούσογλου είπε πως οι διμερείς σχέσεις, καθώς και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα συζητηθούν επίσης με τον Μπλίνκεν.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε σήμερα την Άγκυρα να υποδεχθεί στην Ατλαντική συμμαχία «τώρα» τη Φινλανδία και τη Σουηδία, τις υποψηφιότητες των οποίων για ένταξη μπλοκάρει η Τουρκία από τον Μάιο.

«Εξακολουθώ να πιστεύω πως είναι καιρός να επικυρώσετε τώρα την ένταξη ταυτόχρονα της Φινλανδίας και της Σουηδίας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

Στην Αθήνα ο Μπλίνκεν στις 20 και 21/2: Η ατζέντα και οι επαφές 

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, που πήγε στην Τουρκία για να δείξει την υποστήριξη της Συμμαχίας μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου ο οποίος προκάλεσε τουλάχιστον 36.000 θανάτους στη χώρα, είχε αναφερθεί προχθές Τρίτη για πρώτη φορά στο ενδεχόμενο ένταξης της Φινλανδίας πριν από τη Σουηδία στη Συμμαχία.

Δήλωσε ωστόσο πως επιδιώκει να εξασφαλίσει «το ταχύτερο δυνατό» τις τελευταίες επικυρώσεις της Τουρκίας και της Ουγγαρίας για τις δύο χώρες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP