Skip to main content

Ομάδες διάσωσης από Ολλανδία και Ρουμανία καθ’οδόν για Τουρκία – Έτοιμη για βοήθεια και η Ιταλία

Ihlas News Agency (IHA) via REUTERS

Ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε.

Έτοιμη να συνδράμει τις τουρκικές αρχές στο κρίσιμο έργο των ερευνών για επιζώντες μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 ρίχτερ είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. H EE ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας με αποτέλεσμα να βρίσκονται ήδη καθ’οδόν ομάδες από την Ολλανδία και την Ρουμανία.

Πιο συγκεκριμένα ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς ανέφερε με ανάρτησή του στο τουίτερ: «Μετά τον σεισμό στην Τουρκία σήμερα το πρωί, ενεργοποιήσαμε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ συντονίζει την ανάπτυξη ομάδων διάσωσης από την Ευρώπη.Ομάδες από την Ολλανδία & τη Ρουμανία είναι ήδη καθ’οδόν».

Βοήθεια προσφέρει εν τω μεταξύ και η Ιταλία. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής της Αντόνιο Ταγιάνι γνωστοποίησε από την πλευρά του με μήνυμά του στο Twitter ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να «του εκφράσει την υποστήριξη της Ιταλίας και να βεβαιώσει ότι είναι διαθέσιμο το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας της χώρας».

Η Ιταλία είχε εκδώσει τη νύχτα συναγερμό για τσουνάμι, καλώντας τον πληθυσμό της να μείνει μακριά από παράκτιες περιοχές. Ο συναγερμός ήρθη λίγο μετά τις 08:00 ώρα Ελλάδος.

Σεισμός 7,8 ριχτερ στην Τουρκία, κοντά στα σύνορα με Συρία – Πάνω από 1.500 νεκροί