Skip to main content

Σεισμός 7,8 ριχτερ στην Τουρκία, κοντά στα σύνορα με Συρία – Πάνω από 1.500 νεκροί

REUTERS/via Reuters TV

Εικόνες βιβλικής καταστροφής σε Τουρκία και Συρία. 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια για έρευνες και διάσωση επιζώντων. Έτοιμη να συνδράμει και η Ελλάδα.

Δεν έχει τέλος η τραγωδία στην Τουρκία. Και δεύτερος ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 7,5 Ρίχτερ σύμφωνα με το Καντιλί (7,7 ρίχτερ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό), σημειώθηκε το μεσημέρι, και πάλι με επίκεντρο την περιοχή, που σημειώθηκε και εκείνος των 7,8 ρίχτερ τα ξημερώματα. Πάνω από 1.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε Τουρκία και Συρία και έχουν τραυματιστεί πάνω από 3.000.

Στην Τουρκία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 1.014 άνθρωποι, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό. 592 νεκροί έχουν καταγραφεί στη Συρία. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε λόγο για τη χειρότερη καταστροφή από το 1939. Τότε σεισμός 7,9 ρίχτερ στην περιοχή Ερτζιτζάν άφησε πίσω του πάνω από 33.000 νεκρούς. Σημειώνεται ότι 2.818 κτίρια έχουν καταρρεύσει μόνο στην Τουρκία, παγιδεύοντας χιλιάδες ανθρώπους κάτω από τα συντρίμμια. Χιλιάδες ακόμη έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημιές. Δεκάδες χώρες προσφέρουν βοήθεια.

White Helmets/via REUTERS

Το επίκεντρο του σεισμού που σημειώθηκε στις 03.17 (ώρα Ελλάδος) ήταν στην περιοχή Πάζαρτσικ, στην επαρχία Καχρανμαρμαράς (νοτιοανατολικά), περίπου 18 χιλιόμετρα από την πόλη Γκαζιαντέπ και 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία σε ευθεία γραμμή, ενώ είχε εστιακό βάθος 7 χιλιομέτρων. Η δόνηση είχε διάρκεια περίπου 1,5 λεπτό, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές.

Η σεισμική δόνηση έγινε έντονα αισθητή στο Ιράκ, τον Λίβανο και την Κύπρο. Ακολούθησαν τουλάχιστον 78 μετασεισμοί. Τρεις εξ αυτών ήταν πάνω από 6 Ριχτερ και 8 πάνω από 5 ρίχτερ. Ο ισχυρότερος μετασεισμός ήταν 6,6 ρίχτερ. Βρίσκονται σε εξέλιξη 2.786 έρευνες διάσωσης στο πεδίο. Μεγάλο τμήμα του ιστορικού κάστρου Gazintap κατέρρευσε.

Οι αρχές έχουν κηρύξει συναγερμό επιπέδου 4,  ο οποίος και ενεργοποιεί το αίτημα για διεθνή βοήθεια.

Σε δραματικούς τόνους  ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών έχει ανέβει στους 912, ενώ 5.383 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. 2.500 άνθρωποι έχουν διασωθεί. Σχολίασε μάλιστα πως δεν μπορεί κανείς να προβλέψει πόσο ακόμη θα ανέβει ο αριθμός των θυμάτων. Ειδικοί που μιλούν από το πρωί σε τουρκικά μέσα, εκφράζουν φόβους για χιλιάδες νεκρούς.

Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

People search through rubble following an earthquake in Diyarbakir, Turkey February 6, 2023. REUTERS/Sertac Kayar

Ihlas News Agency (IHA) via REUTERS.

Tουλάχιστον 430 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και στη Συρία. Σημειώνεται ότι ο απολογισμός αυτός έχει δοθεί από τις επίσημες αρχές. Δεν υπάρχει εικόνα για τον αριθμό των θυμάτων σε περιοχές, που ελέγχονται από τζιχαντιστές και αντάρτες.

REUTERS/Mahmoud Hassano

Αποστολή διεθνούς βοήθειας

Τη βαθιά θλίψη του για τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε την Τουρκία και την Συρία εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Twitter, διαβεβαιώνοντας πως η Ελλάδα θα συνδράμει άμεσα. Έτοιμο να προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία δήλωσε επίσης το Ισραήλ, όπως επίσης και η Ιταλία, όπου νωρίτερα είχε εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι, η οποία τελικά ήρθη. «Λυπούμαστε βαθύτατα για τις απώλειες ζωών και τις ζημιές μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία», ανέφερε και το υπουργείο Εξωτερικών. «Οι σκέψεις μας είναι μαζί με τις οικογένειες των θυμάτων, τους τραυματίες και τα σωστικά συνεργεία που αγωνίζονται να σώσουν ζωές. Η Ελλάδα έχει κινητοποιήσει τους πόρους της και είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια», πρόσθεσε.

Έτοιμη να συνδράμει τις τουρκικές αρχές στο κρίσιμο έργο των ερευνών για επιζώντες είναι συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση. H EE ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας με αποτέλεσμα να βρίσκονται ήδη καθ’οδόν ομάδες από την Ολλανδία και την Ρουμανία.

Πιο συγκεκριμένα ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς ανέφερε με ανάρτησή του στο τουίτερ: «Μετά τον σεισμό στην Τουρκία σήμερα το πρωί, ενεργοποιήσαμε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ συντονίζει την ανάπτυξη ομάδων διάσωσης από την Ευρώπη. Ομάδες από την Ολλανδία & τη Ρουμανία είναι ήδη καθ’οδόν».

Τριγμοί και στις αγορές

Σφυροκόπημα δέχθηκαν λίρα και τουρκικές μετοχές μετά τον φονικό σεισμό. Διαβάστε αναλυτικά εδώ. 

naftemporiki.gr