Skip to main content

Ευρωκοινοβούλιο: Ο Σοσιαλιστής Μαρκ Ανγκέλ νέος αντιπρόεδρος στη θέση της Εύας Καϊλή

naftemporiki.gr

Τον κ. Ανγκέλ είχαν στηρίξει και το ΕΛΚ και το Renew.

Με τη δεύτερη ψηφοφορία, συγκεντρώνοντας 307 ψήφους ο Μαρκ Ανγκέλ των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών εξελέγη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη θέση της Εύας Καϊλή, η οποία έχει καθαιρεθεί μετά την εμπλοκή της στο σκάνδαλο Qatargate.

Ψήφισαν 645 Ευρωβουλευτές, 55 ήταν οι αποχές.

EPA/JULIEN WARNAND

Σύμφωνα με την πλειοψηφική συμφωνία, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές κατέχουν 5 αντιπροέδρους από τους 14 της Βουλής, έναντι 3 για τους Φιλελεύθερους και 3 για το ΕΛΚ. Ωστόσο, το S&D έχει 148 εκλεγμένα μέλη από τα 705 του ημικυκλίου και ο αριθμός τους μειώνεται σταθερά από το 2007.

Πάντως η πρόεδρος του S&D, Ισπανίδα Ιράτσε Γκαρθία-Πέρεθ υποσχέθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο να διεξαγάγει εσωτερική έρευνα για τις πρακτικές διαφθοράς, αλλά αρκετές εβδομάδες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Qatargate, η έρευνα δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

Μιλώντας στη «Ναυτεμπορική», η Ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Σάσκια Μπρικμόντ, έκανε λόγο για συμφωνίες μεταξύ των κομμάτων, οι οποίες υπερίσχυσαν. Υπενθυμίζεται ότι οι Πράσινοι είχαν προτείνει τη Γαλλίδα Γκουεντόλιν Ντέλμπος – Κόφιλντ: «Πιθανώς οι Σοσιαλιστές, το Renew και πιθανώς το ΕΛΚ συμφώνησαν στην υποψηφιότητα (του κ. Ανγκέλ). Θα έπρεπε, δεδομένων των όσων συμβαίνουν, το S&D να κρατήσει ένα χαμηλό προφίλ, αλλά δεν το έκαναν. Και αυτό είναι και πάλι business as usual».

Εκτός από την αντικατάστασή της από το αξίωμα της αντιπροέδρου, προχωράει η διαδικασία για την άρση της ασυλίας της. Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, έλαβε τα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για την άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη. Το αίτημα για την άρση της ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη παραπέμπεται στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων, όπως είπε η πρόεδρος του ΕΚ.

Χθες οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της τροποποίησης του κανονισμού του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την ασυλία .

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, στα τέλη Δεκεμβρίου, ζήτησε την άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη, λόγω εικαζόμενης απάτης σε βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ. Η απάτη αυτή συνδέεται με τη διαχείριση της βουλευτικής τους αποζημίωσης και την αμοιβή των διαπιστευμένων βοηθών τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ουδεμία σχέση έχει με την υπόθεση διαφθοράς από το Κατάρ.