Skip to main content

Qatargate: Σήμερα η εκλογή αντικαταστάτη της Καϊλή – Ποιους «καίει» ο Παντσέρι

naftemporiki.gr

Οι υποψήφιοι για τη θέση της. Τι εξελίξεις φέρνει η συμφωνία που υπέγραψε ο Παντσέρι.

Νέο αντιπρόεδρο θα εκλέξει σήμερα, Τετάρτη, το Ευρωκοινοβούλιο για να διαδεχθεί την Εύα Καϊλή, η οποία απομακρύνθηκε από τη θέση της στις 13 Δεκεμβρίου, μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης από τα βελγικά δικαστήρια ως ύποπτη για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση στο σκάνδαλο Qatargate.

Επί του παρόντος,  η Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) έχουν τέσσερις αντιπροέδρους. Η θέση της Καϊλή αναμένεται να καλυφθεί από υποψήφιο της κεντροαριστερής ομάδας S&D, ως αποτέλεσμα μιας παλιάς συμφωνίας που χώριζε τις θέσεις μεταξύ των πολιτικών ομάδων. «Αυτό είναι ένα σημάδι ότι τελικά δεν έχουν αλλάξει πολλά», σχολιάζει το Politico προσθέτοντας ότι ενώ η ομάδα πιέζει για πιο ευρείες μεταρρυθμίσεις για τη διαφάνεια από αυτές που πρότεινε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, δεν έχει ακόμη ξεκινήσει τη δική του εσωτερική έρευνα ούτε έχει οριστικοποιήσει το πεδίο εφαρμογής της.

Το φαβορί είναι ο υποψήφιος από την κεντροαριστερή ομάδα S&D Μαρκ Άνχελ του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος του Λουξεμβούργου, που εξασφάλισε την υποστήριξη των ομάδων ΕΛΚ και Renew Europe.  «Είμαι μαχητής, αλλά εμπιστεύομαι επίσης τις συμφωνίες που έχουν γίνει στο παρελθόν μεταξύ των διαφορετικών ομάδων και ως εκ τούτου πηγαίνω σε αυτήν την πρόκληση με πολλή εμπιστοσύνη, ελπίδα και σιγουριά», δήλωσε ο Άνχελ στο Politico.

Υποψήφιο έχουν ορίσει επίσης οι Πράσινοι, που απορρίπτουν τη συμφωνία μεταξύ S&D, ΕΛΚ και Renew ως «βρώμικη παρασκηνιακή συμφωνία».  Προτείνουν τη Γαλλίδα Γκουεντολάιν Ντελμπό-Κόρφιλντ. «Οι πιθανότητες είναι λίγες, αλλά δεν είναι κάτι αδύνατο», σχολίασε η ίδια στο Politico για τις προοπτικές της. «Δεν είναι επίσης εντελώς σκανδαλώδες να ζητάμε από τους Σοσιαλιστές να αναλάβουν λίγο περισσότερη ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε», πρόσθεσε.

Επιπλέον, η ακροδεξιά ομάδα ID (Identity and Democracy) προτείνει την Ιταλίδα Αναλίζα Ταρντίνο.

Εκτός από την αντικατάστασή της από το αξίωμα της αντιπροέδρου, προχωράει η διαδικασία για την άρση της ασυλίας της. Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, έλαβε τα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για την άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη. Το αίτημα για την άρση της ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη παραπέμπεται στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων, όπως είπε η πρόεδρος του ΕΚ.

Χθες οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της τροποποίησης του κανονισμού του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την ασυλία . 

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, στα τέλη Δεκεμβρίου, ζήτησε την άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη, λόγω εικαζόμενης απάτης σε βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ. Η απάτη αυτή συνδέεται με τη διαχείριση της βουλευτικής τους αποζημίωσης και την αμοιβή των διαπιστευμένων βοηθών τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ουδεμία σχέση έχει με την υπόθεση διαφθοράς από το Κατάρ.

Η συμφωνία Παντσέρι για να πέσει «στα μαλακά»

Την ίδια ώρα μένει να δούμε πώς θα επηρεάσει την Εύα Καϊλή η συμφωνία που υπέγραψε με τις βελγικές αρχές υπέγραψε ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, βασικό πρόσωπο στο σκάνδαλο διαφθοράς, και αν θα λειτουργήσει θετικά ή αρνητικά στην προσπάθειά της να βγει με περιοριστικούς όρους. Η ακρόασή της είναι στις 19 Ιανουαρίου, δηλαδή αύριο Πέμπτη.

Πάντως η συμφωνία έχει προκαλέσει ανησυχία σε πάρα πολλούς, όπως σημειώνουν οι ανταποκρίσεις από τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο καθώς παραμένει άγνωστο το τι θα αποκαλύψει ο Παντσέρι, ο οποίος, σύμφωνα με την συμφωνία που υπέγραψε- και με κίνητρο να πέσει «στα μαλακά»- αναλαμβάνει να ενημερώσει τους ανακριτές και τη Δικαιοσύνη για τον τρόπο λειτουργίας του κυκλώματος, τις οικονομικές ρυθμίσεις με άλλα εμπλεκόμενα μέρη, τις οικονομικές δομές που συγκροτήθηκαν, τα ενδιαφερόμενα μέρη των δομών και τα προσφερόμενα οφέλη, τη συμμετοχή γνωστών και αγνώστων στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητα των προσώπων που παραδέχεται ότι δωροδοκούσε το κύκλωμα.

Αξιοσημείωτο είναι τέλος το γεγονός ότι αποφάσισε να μιλήσει όταν ήρθε σε δύσκολη θέση η οικογένειά του, καθώς η σύζυγος και η κόρη του δεν επιθυμούν να εκδοθούν στο Βέλγιο.

Πρώτος που φαίνεται να «καίει» ο Παντσέρι και ο οποίος θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις είναι ο Βέλγος Ευρωβουλευτής, Μαρκ Ταραμπέλα ο οποίος φέρεται να έχει λάβει 140.000 ευρώ για να μιλήσει θετικά για το Κατάρ.