Skip to main content

Ρ. Μέτσολα: Το Ευρωκοινοβούλιο ενσαρκώνει την κοινοβουλευτική δημοκρατία

naftemporiki.gr

Τι είπε για την άρση της ασυλίας των δύο ευρωβουλευτών

Αποστολή, Στρασβούργο

Με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Νταβίντ Σασόλι ξεκίνησε η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με τη Ρομπέρτα Μέτσολα να ανακαλεί «τη διαύγεια της σκέψης του, ενός ανθρώπου που άφησε στην Ευρώπη το στίγμα του».

Στο θέμα του Qatargate, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου είπε πως έλαβε αίτημα «από τις βελγικές αρχές για άρση της βουλευτικής ασυλίας των ευρωβουλευτών Αντρέα Κοτσολίνο και Μαρκ Ταραμπέλα. Αυτά τα αιτήματα παραπέμφηκαν στην επιτροπή νομικών Υποθέσεων του ΕΚ».

η πρόεδρος υποστήριξε πως «το Ευρωκοινοβούλιο είναι περήφανο για τη διαφάνεια, την ειλικρίνεια, την προσβασιμότητα και το ότι όλοι λογοδοτούν δημόσια. Οποιαδήποτε κατάχρηση των αξιών αυτών θα πρέπει να αντιμετωπίζονται συστηματικά».

Η κ. Μέτσολα τόνισε την ανάγκη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αυξήσει την αξιοπιστία του προς τους πολίτες: «Θα ξεκινήσουμε από κάποια μέτρα που θα υλοποιηθούν γρήγορα και θα αποτελέσουν την αφετηρία για περισσότερη διαφάνεια».

Η Ρομπέρτα Μέτσολα, εξέφρασε κατόπιν στην ομιλία της την υποστήριξή της στο Ιράν, λέγοντας πως «120 μέρες μετά, οι άνθρωποι αυτοί μάς ενέπνευσαν και θέλω να ξέρουν πως δεν θα τους αφήσουμε μόνους».

Με αφορμή και τη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι έξω από το κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου, η κ. Μέτσολα διεμήνυσε πως «οι άνθρωποι αυτοί είναι από τη σωστή πλευρά της ιστορίας. Θα πρέπει να καταστείλουμε τον στρατό του Ιράν. Θέλουμε αυτοί που προτιμούν να βλέπουν ανθρώπους αλυσοδεμένους, θέλουμε αυτοί που σκοτώνουν τους Ουκρανούς να λογοδοτήσουν».

«Είμαστε στο πλευρό τους», υπογράμμισε.

Αναφερόμενη στον πόλεμο στην Ουκρανία και στις εικόνες στο Ντνίπρο, η Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσε σοκαρισμένη και ξεκαθάρισε πως η Ευρώπη θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία. Επιπλέον τόνισε πως η δόση από τα 18 δις βοήθεια στην Ουκρανία, θα εκταμιευτεί αυτήν την εβδομάδα.