Skip to main content

Κοριτσίστικες φωνές και κλάματα μωρών: Ένα σχολείο αποκλειστικά για έφηβες μητέρες

Το 50% των εφήβων κοριτσιών που γίνονται μητέρες δεν τελειώνουν το σχολείο. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει.

Η μητρότητα ήταν ένα θέμα που πυροδότησε σφοδρές αντιπαραθέσεις μέσα στο 2022 στις ΗΠΑ. Ένα σχολείο στο Τέξας ωστόσο εδώ και χρόνια έχει αφήσει κατά μέρος τις τοξικές διαμάχες και έχει αναλάβει δράση. Έχοντας στις τάξεις του αποκλειστικά έφηβες μητέρες δεχίνει πώς μπορούν οι ζωές νέων ανθρώπων, αντί να «σταματήσουν» με τον ερχομό ενός παιδιού, να στηριχθούν και να αποκτήσουν προοπτική.

Η Χέλεν ήταν 15 ετών όταν έμεινε έγγυος. «Δεν μπορούσα να το πιστέψω» λέει στο BBC. Οι φίλες της την απομάκρυναν, κατηγορώντας τη μάλιστα πως χρησιμοποιούσε την εγκυμοσύνη της για να «βρει άντρα». Ο πατέρας του παιδιού, ένας συμμαθητής της, σταμάτησε να της μιλάει. Δεν ήθελε καμία συμμετοχή. «Δεν ήθελα να τσακώνομαι μαζί τους», σημειώνει.  Προς το τέλος της εγκυμοσύνης της άλλαξε τελικά σχολείο.

Εξωτερικά το Lincoln Park μοιάζει όπως κάθε άλλο λύκειο των ΗΠΑ. Παρκαρισμένα σχολικά λεωφορεία μπροστά στην είσοδο και μία αμερικανική σημαία να ανεμίζει. Όταν όμως περνά κανείς την πόρτα, ακούει μαζί τις φωνές των εφήβων και κλάματα μωρών. Στους τοίχους βλέπει πόστερ που ενθαρρύνουν τη συνέχιση των σπουδών, σε ένα κολλέγιο, αλλά και προωθούν υπηρεσίες στήριξης εγκύων και ειδικά μαθήματα για νέους γονείς. Και δίπλα στο κεντρικό κτίριο, υπάρχει ένα κέντρο ημερήσιας φροντίδας βρεφών.

Τα ποσοστά εγκυμοσύνης εφήβων κοριτσιών στις ΗΠΑ υποχωρούν σταθερά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Αλλά στην ισπανόφωνη κοινότητα παραμένουν υψηλότερα σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Οι Λατίνες έχουν το υψηλότερο ποσοστό εγκύων σε εφηβική ηλικία από κάθε άλλη ομάδα και οι ειδικοί προειδοποιούν πως η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για τις αμβλώσεις θα οδηγήσει σε αύξηση του ποσοστού.

Το Lincoln Park High έχει μόνο μαθήτριες και αυτές είναι ηλικίας 14 έως 19 ετών- στο σύνολό τους ισπανόφωνες, αφού και το 94% του πληθυσμού της πόλης είναι ισπανόφωνο. Από το 2005 το σχολείο λειτουργεί αποκλειστικά για έφηβες μητέρες. Οι περισσότερες από τις 70 μαθήτριες είναι χαμηλού εισοδήματος.

Το σχολείο προσπαθεί να προσφέρει όχι μόνο τις βασικές γνώσεις που λαμβάνουν όλοι οι έφηβοι στη χώρα, αλλά και εφόδια για να ανταποκριθούν τα κορίτσια αυτά στις νέες, απροσδόκητες προκλήσεις που τους έφερε η ζωή. Το στοιχείο που έπεισε την Χέλεν να αφήσει το σχολείο της και να επιλέξει το Lincoln Park είναι το γεγονός ότι θα μπορούσε να παίρνει μαζί της στο σχολείο το μωρό. Στη σάκα της, πέρα από τα βιβλία της, έχει πάνες και ρούχα για την 8μηνη κόρη της, Τζενίν.

BBC

Η Αλέξις, όπως και η Χέλεν, ήταν επίσης 15 ετών όταν κατάλαβε πως είχε μείνει έγκυος. Χρησιμοποίησε τρία τεστ και όλα βγήκαν θετικά. Ούσα σε άρνηση, πήγε σε έναν γιατρό για να της διαψεύσει το αποτέλεσμα. Εκείνος της επιβεβαίωσε πως επρόκειτο να φέρει στη ζωή ένα παιδί. «Ήταν πάρα πολύ δύσκολο για εμένα. Ήξερα όμως πως δεν θέλω να αφήσω το σχολείο. Ήξερα ότι αυτός δεν είναι σωστός ο τρόπος να χειριστώ το θέμα» λέει στο BBC. Βρήκε αυτό που είχε ανάγκη στο Lincoln Park, όπου παίρνει μαζί της τον σχεδόν 1 έτους γιο της.

Οι επιλογές για αυτές τις νεαρές γυναίκες δεν είναι ούτε προφανείς ούτε εύκολες. Η Χέλεν είχε σκεφτεί τόσο την άμβλωση όσο και το να δώσει το μωρό της για υιοθεσία. Η μητέρα της στεκόταν στο πλευρό της και τη διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει να το κάνει όποια απόφαση και εάν τελικά πάρει. Αρχικά αποφάσισε ότι δεν θα διακόψει την εγκυμοσύνη και όταν γελικά γέννησε το κοριτσάκι της, ήθελε να το κρατήσει. Τώρα θέλει ακόμη μία χρονιά για να τελειώσει το Λύκειο και ονειρεύεται να συνεχίσει για σπουδές στο κολλέγιο, προκειμένου να να βρει μία καλή δουλειά και να προσφέρει όσα χρειάζεται στο παιδί της. Θα το κυνηγήσει το όνειρό της, αν και ξέρει πως περίπου οι μισές έφηβες μητέρες δεν τελειώνουν το σχολείο και ακόμη λιγότερες αποκτούν πτυχίο. Τουλάχιστον όμως έχει κάνει το πρώτο βήμα.

naftemporiki.gr