Skip to main content

ΗΠΑ: Υποχρεωτικό τεστ κορωνοϊού πριν από την πτήση για τους ταξιδιώτες από την Κίνα

REUTERS/Michael A. McCoy

Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ από την 5η Ιανουαρίου 2023.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαιτούν από όλους τους ταξιδιώτες από την Κίνα να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης Covid-19 πριν πετάξουν στη χώρα, καθώς η ταχεία χαλάρωση των περιορισμών του Covid-19 από το Πεκίνο οδηγεί σε αύξηση των κρουσμάτων. Οι επιβάτες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ από την Κίνα θα πρέπει να κάνουν το τεστ το αργότερο δύο ημέρες πριν από την πτήση, δήλωσαν οι ομοσπονδιακοί υγειονομικοί αξιωματούχοι, και να προσκομίσουν την απόδειξη του αρνητικού τεστ στην αεροπορική τους εταιρεία πριν από την επιβίβαση. Τα τεστ μπορεί να είναι είτε ένα τεστ PCR είτε ένα αυτοτελές τεστ αντιγόνου που χορηγείται μέσω μιας υπηρεσίας τηλεϊατρικής.

Η απαίτηση θα ισχύει τόσο για τους επιβάτες που πετούν απευθείας στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Κίνα όσο και για τους επιβάτες που πετούν μέσω δημοφιλών πυλών τρίτων χωρών, όπως η Σεούλ, το Τορόντο και το Βανκούβερ. Οι επιβάτες που έχουν θετικό τεστ περισσότερο από 10 ημέρες πριν από την πτήση τους μπορούν να προσκομίσουν τεκμηρίωση της ανάρρωσής τους αντί για αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ.

Οι νέοι κανόνες τίθενται σε ισχύ στις 12:01 π.μ. στις 5 Ιανουαρίου.

Ανησυχίες για τον τρόπο καταγραφής κρουσμάτων στην Κίνα

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει έντονες ανησυχίες για την έλλειψη διαφάνειας της Κίνας σχετικά με την πιο πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων, ιδίως για την απουσία πληροφοριών σχετικά με την αλληλουχία του γονιδιώματος που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανίχνευση νέων στελεχών του κορωνοϊού.

«Γνωρίζουμε ότι αυτά τα μέτρα δεν θα εξαλείψουν όλους τους κινδύνους ή δεν θα αποτρέψουν πλήρως την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες ανθρώπων που έχουν μολυνθεί», δήλωσε ομοσπονδιακός αξιωματούχος υγείας. Παρόλα αυτά, “όλα μαζί θα βοηθήσουν στον περιορισμό του αριθμού των μολυσμένων ανθρώπων και θα μας παρέχουν έγκαιρη προειδοποίηση για νέες παραλλαγές”.

Η Κίνα έχει αρχίσει να χαλαρώνει τα αυστηρά της μέτρα για το Covid-19 μετά την κατάργηση της μακροχρόνιας πολιτικής μηδενικού Covid της χώρας νωρίτερα αυτό το μήνα. Τη Δευτέρα, η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει τις απαιτήσεις καραντίνας για τις διεθνείς αφίξεις από τις 8 Ιανουαρίου, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προς το άνοιγμα των συνόρων της.

Ωστόσο, το ξαφνικό τέλος της αυστηρής πολιτικής υγείας της Κίνας έπιασε πολλούς στη χώρα απροετοίμαστους και επιβάρυνε το σύστημα υγείας καθώς αντιμετωπίζει την αύξηση των λοιμώξεων.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας απάντησε την Τετάρτη στις αναφορές ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών σε ταξιδιώτες από την Κίνα, προτρέποντας τα μέρη να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν την ασφαλή μετακίνηση ανθρώπων μεταξύ χωρών και τη σταθερότητα της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας.

«Χρειαζόμαστε όλα τα μέρη να συνεργαστούν επιστημονικά κατά της επιδημίας, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής μετακίνηση των ανθρώπων μεταξύ των χωρών, να διατηρηθεί η σταθερότητα της παγκόσμιας βιομηχανικής αλυσίδας εφοδιασμού και να προωθηθεί η επανάληψη της υγιούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν σε ενημέρωση.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNN