Skip to main content

Παρίσι: Απεργία στα τρένα, «δεν έχετε καμία ενσυναίσθηση», λέει η κυβέρνηση Μακρόν

REUTERS/Benoit Tessier

Απεργούν οι εργαζόμενοι σε μετρό και σιδηρόδρομο στη Γαλλία, με μέλη της κυβέρνησης Μακρόν να αντιδρούν και να μιλούν για «ταλαιπωρία των πολιτών». Επίθεση του κόμματος Μελανσόν στους χειρισμούς της επικεφαλής της Περιφέρειας του Παρισιού, Βαλερί και Πεκρές.

Δύσκολη η σημερινή ημέρα για το Παρίσι και την ευρύτερη περιοχή του Ιλ-ντε-Φρανς, καθώς μετρό και σιδηρόδρομος έχουν τραβήξει χειρόφρενο. Η κυβέρνηση Μακρόν δεν είναι σύμφωνη με την απεργία και αντιδρά κάνοντας λόγο για «απουσία ενσυναίσθησης» από τους απεργούς.

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ, υπουργός για τον Προϋπολογισμό, μιλώντας στο BFMTV, μίλησε σκληρά όσον αφορά τις απεργίες στην RATP (Régie autonome des transports parisiens). «Άκουσα ότι το σύνθημα είναι καθόλου μετρό, καθόλου RER (σ.σ. προαστιακός). Θα το επεκτείνω λέγοντας ότι είναι επίσης καμία ενσυναίσθηση για όλους τους Γάλλους που δεν μπόρεσαν να πάνε στις δουλειές τους, να μετακινηθούν».

Ο Κλεμάν Μπον, υπουργός Μεταφορών, ήταν λιγότερο επικριτικός. «Ποτέ δεν συμμετείχα σε μια συζήτηση στιγματισμού για τις απεργίες. Υπάρχουν ανησυχίες για την αγοραστική δύναμη, όπως και για όλους τους εργαζόμενους στη Γαλλία. Αλλά πιστεύω ότι υπάρχει επαρκής κοινωνικός διάλογος σε αυτές τις εταιρείες». Καθώς η πιθανότητα για απεργία αόριστης διάρκειας αυξάνεται για την επόμενη εβδομάδα, ο Μπον προειδοποιεί: «Δεν πρέπει να παραταθεί και οι Γάλλοι να ταλαιπωρηθούν περαιτέρω»

Προσκεκλημένος στη Γερουσία, ο αναπληρωτής του LFI (Ανυπότακτη Γαλλία, La France Insoumise) Αλεξίς Κορμπιέρ πιστεύει ότι «είναι η υπεράσπιση της δημόσιας υπηρεσίας που κινητοποιεί αυτό το κίνημα». «Έχουν δίκιο», επέμεινε, επιτιθέμενος στην περιφερειάρχη του Ile-de-France και πρώην υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας: «Η Βαλερί Πεκρές βοήθησε στην ιδιωτικοποίηση, ενώ υπάρχιε ακόμη η πιθανότητα αύξησης του εισιτηρίου».

naftemporiki.gr