Skip to main content

Μασκ: Τι έγραψε στο twitter για την επίθεση στον σύζυγο της Πελόζι

Ο Ίλον Μασκ έδωσε τροφή σήμερα σε μια φήμη σχετικά με την επίθεση που δέχθηκε ο σύζυγος της Δημοκρατικής προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων βουλευτής, Νάνσι Πελόζι, καθώς η εξαγορά της πλατφόρμας από τον ιδιόμορφο δισεκατομμυριούχο πυροδοτεί φόβους για αναζωπύρωση της παραπληροφόρησης στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

«Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα τα φαινόμενα να εξαπατούν», έγραψε στο Twitter ο δισεκατομμυριούχος αναφερόμενος στην επίθεση στον Πολ Πελόζι, αναρτώντας ένα σύνδεσμο από τον συντηρητικό ιστότοπο Santa Monica Observer, ο οποίος διέδωσε μη επαληθευμένες πληροφορίες για την επίθεση στον Πελόζι.

Αυτό το μέσο ενημέρωσης είναι γνωστό για θεωρίες συνωμοσίας και ψευδείς πληροφορίες που έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν, σύμφωνα με τους Los Angeles Times.

Ο Πολ Πελόζι δέχθηκε επίθεση στο σπίτι του την Παρασκευή από έναν άνδρα με σφυρί, ο οποίος στην πραγματικότητα αναζητούσε τη Νάνσι Πελόζι. Ο 82χρονος Πολ Πελόζι διακομίστηκε σε νοσοκομείο του Σαν Φρανσίσκο όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για κάταγμα που υπέστη στο κρανίο, ενώ τραυματίστηκε επίσης στο δεξί του χέρι. Οι γιατροί ανέφεραν πως αναμένεται να αναρρώσει πλήρως.

Ο Μασκ αντιδρούσε σε ένα tweet της πρώην υποψήφιας των Δημοκρατικών για την αμερικανική προεδρία, Χίλαρι Κλίντον που στηλίτευε τις θεωρίες συνωμοσίας που προωθούνται από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

«Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και οι εκπρόσωποί του τώρα προπαγανδίζουν τακτικά ρητορική μίσους και εξωφρενικές θεωρίες συνωμοσίας», επέκρινε η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. «Είναι σοκαριστικό, αλλά δεν αποτελεί έκπληξη, και η βία είναι το αποτέλεσμα».

Το tweet του Μασκ προκάλεσε πολλά σχόλια

«Κλίντον: οι θεωρίες συνωμοσίας είναι υπεύθυνες για τη δολοφονία ανθρώπων και δεν πρέπει να τις προβάλλουμε. Ιδιοκτήτης Twitter: έχετε όμως ακούσει για αυτήν τη θεωρία συνωμοσίας;», συνόψισε ο Σεθ Μάσκετ, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ, ο οποίος επισήμανε ότι το tweet του Μασκ είναι ακατάλληλο για το μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Το ιδιότροπο αφεντικό της Tesla και της SpaceX, που παρουσιάζεται ως ο κήρυκας της ελευθερίας της έκφρασης, έχει επανειλημμένα διαβεβαιώσει ότι θέλει να κάνει το Twitter ένα είδος ψηφιακής αγοράς, όπου όλες οι απόψεις είναι ελεύθερες να εκφραστούν.

Ωστόσο, επιδιώκοντας να καθησυχάσει τους διαφημιστές του, ο Ίλον Μασκ υποσχέθηκε μετά την εξαγορά του Twitter ότι θα παρέχει στην πλατφόρμα ένα «συμβούλιο εποπτείας περιεχομένου».

Λίγες ημέρες μετά την απόκτηση του Twitter από τον Μασκ, το μέσο έχει γίνει στόχος συντονισμένων επιθέσεων από «τρολ» που διαδίδουν περιεχόμενο μίσους, σύμφωνα με αξιωματούχο του Twitter.

«Μέσα στο τελευταίο 48ωρο, καταγράψαμε έναν μικρό αριθμό λογαριασμών να δημοσιεύουν σωρεία tweets που περιέχουν προσβολές και άλλη προσβλητική γλώσσα», δήλωσε το Σάββατο ο Γιοέλ Ροθ, επικεφαλής ασφάλειας και ακεραιότητας στο Twitter.

«Για να σας δώσω μια ιδέα της κλίμακας: περισσότερα από 50.000 tweets που έκαναν μια συγκεκριμένη προσβολή προήλθαν από μόνο 300 λογαριασμούς», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία ήταν ψεύτικοι λογαριασμοί.

Ο Ροθ επανέλαβε ότι «η ρητορική μίσους δεν έχει θέση» στο Twitter, καθώς η πολιτική μετριοπάθειας του δεν είχε «αλλάξει» και ότι η εταιρεία λαμβάνει μέτρα για να «σταματήσει κάθε οργανωμένη προσπάθεια να κάνει τον κόσμο να πιστέψει το αντίθετο».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP