Skip to main content

Γαλλία: Η Λε Πεν εξελέγη διά βοής πρόεδρος της Εθνικής Συσπείρωσης στην Εθνοσυνέλευση

Η πρώην υποψήφια για τη γαλλική προεδρία, Μαρίν Λε Πεν, εξελέγη διά βοής πρόεδρος της ομάδας της στην Εθνοσυνέλευση υπό το χειροκρότημα των 89 βουλευτών της.

«Έχουμε λάβει μόνο μία υποψηφιότητα για την προεδρία της ομάδας RN (Rassemblement National), αυτή της Μαρίν Λε Πεν. Θα ζητήσω από τους αγαπητούς μου συντρόφους, αγαπητούς συναδέλφους, να προχωρήσουν σε ψηφοφορία όχι με ανάταση του χεριού αλλά με επευφημία της Μαρίν Λεπέν επικεφαλής της ομάδας», δήλωσε ο πρόεδρος της συνεδρίασης, Σεμπαστιέν Τσενού, εκπρόσωπος της κ. Λε Πεν.

Η Γαλλία έχει περιέλθει σε μια άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση, καθώς στις βουλευτικές εκλογές το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν απέτυχε να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία εδρών στην Εθνοσυνέλευση. Αναγκαστικά ο κ. Μακρόν αναζητεί εναγωνίως συνεργασίες, απευθυνόμενος μάλιστα και στην ίδια την κ. Λε Πεν. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν αρνηθεί κάθε είδους συνεργασία και συμβιβασμό, προτού δουν «συγκεκριμένες προτάσεις».

Πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Μακρόν απηύθυνε χθες, Τετάρτη, το βράδυ διάγγελμα όπου παραδέχθηκε πως οι κοινοβουλευτικές εκλογές αυτού του μήνα αποκάλυψαν «βαθιές διαιρέσεις» στη γαλλική κοινωνία. Ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, κάλεσε τους ηγέτες των αντίπαλων κομμάτων είτε να εξετάσουν ενδεχόμενες επιλογές συνασπισμών με την κεντρώα συμμαχία του είτε να εξετάσουν το ενδεχόμενο να υποστηρίζουν μεταρρυθμίσεις κατά περίπτωση.

Όμως η κίνησή του απορρίφθηκε ευρέως ως απόπειρα να συγκεντρώσει υποστήριξη στην πολιτική του κάνοντας λίγες μόνο παραχωρήσεις.

«Αν επιμείνει στο πρόγραμμά του, δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία», δήλωσε στο ραδιοσταθμό France Inter η υπαρχηγός των Σοσιαλιστών Βαλερί Ραμπό. «Θα είναι αυτός που μπλοκάρει τη Γαλλία, όχι εμείς».

naftemporiki.gr