Skip to main content

Πετρελαϊκό εμπάργκο: Πρόοδος αλλά όχι συμφωνία ΕΕ και Ουγγαρίας

Οι συνομιλίες του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις προτεινόμενες κυρώσεις στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου σημείωσαν πρόοδο, αλλά δεν έφτασαν σε συμφωνία, όπως αναφέρουν και οι δύο πλευρές.

Η Ουγγαρία βασίζεται στο ρωσικό πετρέλαιο από έναν μόνο αγωγό και ο Όρμπαν έχει προειδοποιήσει ότι δεν μπορεί να εγκρίνει το προτεινόμενο έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Μόσχας.

Το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, θα απαγορεύσει το ρωσικό πετρέλαιο κατά τους επόμενους έξι μήνες και τα διυλισμένα καύσιμα μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου. Η ΕΕ είχε προηγουμένως προσφέρει στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία προθεσμία μέχρι το τέλος του 2024 για να συμμορφωθούν με τις κυρώσεις και στην Τσεχία μέχρι τον Ιούνιο του ίδιου έτους, καθώς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αργό.

Ο Όρμπαν φιλοξένησε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο γραφείο του στη Βουδαπέστη τη Δευτέρα το απόγευμα για δείπνο εργασίας.

«Κάναμε κάποια πρόοδο, μπορούμε να πούμε ότι κάναμε ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πίτερ Σίγιαρτο, σε βίντεο που δημοσιεύθηκε στο Facebook μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών. «Πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα, ωστόσο, για να αλλάξουμε δυνητικά τη θέση μας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε μετά τη συνάντηση: «Η αποψινή συζήτηση με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν ήταν χρήσιμη για να διευκρινιστούν ζητήματα που σχετίζονται με τις κυρώσεις και την ενεργειακή ασφάλεια». «Κάναμε πρόοδο, αλλά χρειάζεται περαιτέρω δουλειά», είπε, προσθέτοντας ότι θα διοργανώσει τηλεδιάσκεψη «με περιφερειακούς παράγοντες για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στις υποδομές πετρελαίου».

naftemporiki.gr