Skip to main content

Ζελένσκι: Η αποναζιστικοποίηση ταιριάζει περισσότερο στη Ρωσία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τρίτη ότι η διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία είναι η μόνη επιλογή για τη χώρα του, ωστόσο,  είναι πιθανό να μην να μην υπάρξει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, οι συνομιλίες με την Ρωσία αποτελούν πλέον «πρόκληση», και το ερώτημα δεν είναι αν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις, αλλά πόσο ισχυρός είναι όποιος βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε ότι η Ουκρανία θα αναζητήσει τους εγκληματίες πολέμου, τους οποίους θα αντιμετωπίσουν οι εισαγγελείς από άλλες χώρες.

Υποστήριξε επίσης ότι οι δολοφονίες αμάχων στη Μπούτσα δείχνουν ότι η φράση «χρειάζομαι αποναζιστικοποίηση», την οποία ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε συχνά για να δικαιολογήσει την επιθετικότητα στην Ουκρανία, ισχύει περισσότερο για τη Ρωσία παρά για την Ουκρανία. 

Όπως είπε, η Ρωσία θα μπορούσε να «επιστρέψει» σε δύο χρόνια, εκτός εάν δοθούν στην Ουκρανία επαρκείς εγγυήσεις ασφαλείας.«Θα γίνουμε σαν ένα “μεγάλο Ισραήλ”, με την ασφάλεια να αποτελεί προτεραιότητα για τα επόμενα 10 χρόνια», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η κυριαρχία της Ουκρανίας είναι πολύ σημαντική. Η επιστροφή στην κατάσταση πριν από την ρωσική εισβολή θα είναι «η νίκη μας», είπε.

Σχετικά με την κατάσταση στην Μαριούπολη, ο ουκρανός πρόεδρος αναγνώρισε ότι η στρατιωτική προσπάθεια για την εκδίωξη των ρωσικών δυνάμεων από την πόλη είναι αυτήν την στιγμή πολύ δύσκολη προσθέτοντας ότι υπάρχει σχέδιο από την Τουρκία για την απομάκρυνση των τραυματιών και των νεκρών, αλλά η υλοποίησή του εξαρτάται από την βούληση του Πούτιν.

Αναφερόμενος στην περιοχή του Ντονμπάς τόνισε ότι οι δύο χώρες δεν θα μπορέσουν να συμφωνήσουν σε όλα τα σημεία ταυτόχρονα, αλλά θα πρέπει να εργαστούν πάνω σε αυτό.

Τέλος, αναφερόμενος στην Ουγγαρία, είπε ότι ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν θα έπρεπε να επιλέξει μεταξύ της Μόσχας και του «άλλου κόσμου» και ότι ο Ούγγρος ηγέτης φοβάται τη ρωσική επιρροή. Υπενθυμίζεται ότι ο Όρμπαν πρόσθεσε τον Ζελένσκι στη λίστα με τους «αντιπάλους» τουστον απόηχο της τέταρτης συνεχόμενης εκλογικής του νίκης στην Ουγγαρία.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr