Skip to main content

Ο άνθρωπος πίσω από τον πόλεμο του Πούτιν

Στις δύο πρόσφατες προσεχτικά σχεδιασμένες εμφανίσεις του ο Βλαντίμιρ Πούτιν έμεινε σε εμφανή απόσταση από τους πιο στενούς συμβούλους του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν την προσοχή και την εμπιστοσύνη του.

Επί χρόνια ο Ρώσος πρόεδρος στηριζόταν σε μία απολύτως πιστή ομάδα συμβούλων, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν ξεκινήσει την καριέρα τους στις μυστικές υπηρεσίες. Ο κύκλος αυτός έχει στενέψει υπερβολικά. Ουσιαστικά ένας άνθρωπος πλέον εκτιμάται ότι μπορεί να επηρεάσει τις σκέψεις και αποφάσεις του Πούτιν. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον Σεργκέι Σοϊγκού. Αυτός κρύβεται πίσω από το δόγμα της «αποστρατιωτικοποίησης και αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας και προστασίςα της Ρωσίας από την στρατιωτική απειλή της Δύσης». 

Ο Σοϊγκού απολαμβάνει συχνά εκδρομές για ψάρεμα και κυνήγι στη Σιβηρία με τον πρόεδρος και κατά το παρελθόν είχε ακουστεί ότι είναι ο πιθανότερος διάδοχός του. Πριν από τρεις ημέρες ωστόσο ακόμη και αυτός ήταν σε αισθητή απόσταση από τον πρόεδρο σε ένα τραπέζι μήκους πολλών μέτρων, γεγονός που πυροδότησε ποικίλα σχόλια (βλέπε φωτογραφία). Αν μη τι άλλο ο Ρώσος πρόεδρος φαινόταν να θέλει να στείλει το μήνυμα ότι εκείνος μόνος λαμβάνει τις αποφάσεις. 

Υπήρξαν πληροφορίες για αιφνίδια ψυχρότητα μεταξύ των δύο ανδρών, η οποία και έχει να κάνει με την αποτυχία του στόχου για έναν «πόλεμο- αστραπή», στον οποίο οι ουκρανικές δυνάμεις θα κατέθεταν τα όπλα μέσα στα πρώτα 24ωρα από την εισβολή. «Ο Σοϊγκού θα έμπαινε θριαμβευτής στο Κίεβο. Υποτίθεται ότι θα κατακτούσε άμεσα την πρωτεύουσα» εξηγεί στο BBC η Βέρα Μιρόνοφα, ειδική σε θέματα συρράξεων. 

Ήταν ο άνθρωπος που πιστώθηκε την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και εκείνος που όλοι στη Ρωσία πίστευαν ότι θα επαναλάβει την «επιτυχία». Ήταν επίσης επικεφαλής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών GRU και κατηγορήθηκε ως ιθύνων νους για τη φονική επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα κατά πράκτορα στο Σάλσμπερι της Βρετανίας και για τη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι. 

Παρά τις πληροφορίες περί ψυχρών σχέσεων ο Αντρέι Σολντάτοφ, Ρώσος ειδικός σε ζητήματα ασφαλείας, πιστεύει ότι ο Σοϊγκού παραμένει το πρόσωπο με τη μεγαλύτερη μακράν επιρροή επί του προεδρου. «Ορίζει τον στρατό και καθορίζει την ιδεολογία. Αυτός έχει τον έλεγχο του όλου αφηγήματος» εξηγεί.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr