Skip to main content

Η Μεσογειακή Διατροφή ασπίδα προστασίας για τους ηλικιωμένους

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Δύο σημαντικές μελέτες που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 28ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νευρολογίας καταδεικνύουν τη σημαντική σχέση της Μεσογειακής Διατροφής με την άνοια καθώς και τη γεροντική ευπάθεια.

Τη σχέση της μεσογειακής διατροφής με τις γνωστικές λειτουργίες στα ηλικιωμένα άτομα μελέτησαν εκτενώς οι επιστήμονες: Αραμπατζή Ξ.  και Κοσμίδου Μ. από το Εργαστήριο Γνωστικής Νευροεπιστήμης του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιαννακούλια Μ. από το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Αναστασίου Κ.Α. και Σκαρμέας Ν. από τον Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής – Ψυχιατρικής και Νευρολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χατζηγεωργίου Γ. και Δαρδιώτης Ε. από το Τμήμα της Ιατρικής Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και Σακκά Παρασκευή από την Εταιρεία Νόσου Altzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών.

Στις αναλύσεις που έγιναν οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από 1903 συμμετέχοντες της επιδημιολογικής μελέτης HELIAD (Hellenic Longitudinal Investigation of Aging and Diet).

Η διάγνωση της άνοιας έγινε με πλήρη κλινική και νευροφυσιολογική αξιολόγηση, ενώ ο βαθμός υιοθέτησης της μεσογειακής διατροφής προσδιορίστηκε με το MadDietScore (εύρος 0-55), μια βαθμολογία που βασίζεται στη συχνότητα κατανάλωσης όλων των βασικών ομάδων τροφίμων, με τη μεγαλύτερη βαθμολογία να υποδηλώνει την υψηλότερη υιοθέτηση του Μεσογειακού προτύπου διατροφής.

Η διαιτητική πρόσληψη προσδιορίστηκε με ημιποσοτικό ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, του οποίου η αξιοπιστία έχει ελεγχθεί στον ελληνικό πληθυσμό. Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι επιπρόσθετα έγινε και προσαρμογή ενεργειακής πρόσληψης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι συμμετέχοντες με άνοια είχαν μικρότερη βαθμολογία σε σχέση με τους μη ανοϊκούς. Κάθε μονάδα αύξησης της βαθμολογίας μείωνε συγχρόνως τις πιθανότητες παρουσίας άνοιας κατά 9%.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν ακόμα πιο σημαντικά μετά την προσαρμογή των συμμετεχόντων στην ενεργειακή πρόσληψη.

Οι συμμετέχοντες στο MedDiestScore είχαν 53% λιγότερες πιθανότητας εμφάνισης άνοιας όταν ακολουθούσαν το πλήρες μοντέλο διατροφής, ενώ είχαν καλύτερες επιδόσεις στις νευροψυχολογικές δοκιμασίες, στις εκτελεστικές λειτουργίες, στην οπτικοχωρική αντίληψη και στη συνολική βαθμολογία λειτουργικότητας.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν σαφώς ότι όσο υψηλότερη είναι η υιοθέτηση του μεσογειακού μοντέλου διατροφής τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης άνοιας στα ηλικιωμένα άτομα στη χώρα μας.

Τα ευρήματα αυτά, όπως είπαν, επισημαίνουν τα πιθανά οφέλη του διαιτητικού προτύπου ως προς της γνωστική υγεία.

Στο συνέδριο, παρουσιάστηκε μία ακόμα μελέτη η HELIAD (Hellenic Longitudinal Investigation of Aging and Diet), η οποία στόχευσε στη συσχέτιση ανάμεσα στη γεροντική ευπάθεια και στη Μεσογειακή Δίαιτα.

Η ευπάθεια είναι ένα γηριατρικό σύνδρομο το οποίο χαρακτηρίζεται από την αδυναμία ενός οργανισμού να ανταποκριθεί στο στρες και να διατηρήσει την ομοιόστασή του. Αν και αφορά ένα πολύ σημαντικό αριθμό ηλικιωμένων, εντούτοις δεν έχει ακόμα βρεθεί ποιοι είναι οι ακριβείς μηχανισμοί που την προκαλούν.

Οι επιστήμονες Κοσμίδου Μ. από το Εργαστήριο Γνωστικής Νευροεπιστήμης του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιαννακούλια Μ. και Ντανάση Ε. από το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Σκαρμέας Ν. από τον Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής – Ψυχιατρικής και Νευρολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χατζηγεωργίου Γ. και Δαρδιώτης Ε. από το Τμήμα της Ιατρικής Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και Σακκά Παρασκευή από την Εταιρεία Νόσου Altzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, τόνισαν ότι ένας σημαντικός παράγοντας που συνδέεται στενά με το σύνδρομο αυτό είναι η διαιτητική πρόσληψη.

Η μελέτη HELIAD διαπίστωσε ότι όντως υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ του συνδρόμου της ευπάθειας και της υιοθέτησης της Μεσογειακής Δίαιτας.