Skip to main content

Οι φυσητήρες επικοινωνούν με φωνητικό αλφάβητο και αν το αποκωδικοποιήσουμε θα μιλάμε απευθείας μαζί τους

Μπορεί σύντομα να κάνουμε συζητήσεις με τους φυσητήρες

Εντυπωσιακή ανακάλυψη στο ζωϊκό βασίλειο

Αν και θεωρούνται είδος φάλαινας στην πραγματικότητα οι φυσητήρες είναι ξεχωριστό θαλάσσιο ον που συγγενεύει περισσότερο με τα δελφίνια παρά με τις φάλαινες. Όμως πιθανότατα εξαιτίας της αγγλικής τους ονομασίας (sperm whale) στην συνείδηση της κοινής γνώμης οι φυσητήρες είναι καταχωρημένοι ως ένα είδος φάλαινας όπως ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τις όρκες που επειδή ονομάζονται στα αγγλικά (killer whales) θεωρούνται είδος φάλαινας ενώ και αυτές συγγενεύουν περισσότερο με τα δελφίνια.

Ήταν γνωστό ότι οι φυσητήρες έχουν αναπτύξει ένα σύστημα επικοινωνίας με… κροταλίσματα τα οποία οι επιστήμονες ονόμασαν codas και μοιάζουν ή καλύτερα ακούγονται σαν το κώδικα Μορς. Πολυετής μελέτη φυσητήρων στην ανατολική Καραϊβική δείχνει ότι αυτά τα κροταλίσματα δεν είναι απλοί ήχοι αλλά είναι ένα εξελιγμένο σύστημα επικοινωνίας που σύμφωνα με τους ερευνητές αποτελεί ένα κανονικό «φωνητικό αλφάβητο» που έχει ομοιότητες με την ανθρώπινη ομιλία.

«Η έρευνα δείχνει ότι η εκφραστικότητα των φυσητήρων είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Δεν ξέρουμε ακόμα τι λένε. Μελετάμε τις κλήσεις στα πλαίσια συμπεριφοράς τους για να καταλάβουμε για τι μπορεί να επικοινωνούν» αναφέρει ο Πρατιγιούσα Σάρμα  διδακτορικός φοιτητής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης στη ρομποτική και τη μηχανική μάθηση και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που δημοσιεύει τα ευρήματα της στην επιθεώρηση «Nature Communications».

Οι φυσητήρες μπορούν να φτάσουν σε μήκος περίπου τα 18 μέτρα μήκος και έχουν τον μεγαλύτερο εγκέφαλο από κάθε ζώο. Βουτούν σε μεγάλα βάθη και τρέφονται με γιγάντια καλαμάρια και άλλα θηράματα.

Η μετάφραση

Στην αμερικανική τηλεοπτική σειρά SeaQuest DSV της δεκαετίας του 1990 οι πρωταγωνιστές επικοινωνούσαν απευθείας με τα δελφίνια μέσω ενός προηγμένου συστήματος μετάφρασης της ομιλίας τους. Οι ερευνητές της νέας μελέτης αποτελούν μέρος της ομάδας μηχανικής μάθησης του προγράμματος CETI (Cetacean Translation Initiative).

Πρόκειται για μια διεθνή ομάδα επιστημόνων από μεγάλα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα όπως αυτά του Χάρβαρντ, του ΜΙΤ, του Μπέρκλι και του Imperial College London που έχει στόχο την ανάπτυξη τεχνολογίας με την οποία θα μπορούμε να συνομιλούμε με τους φυσητήρες. Οι ερευνητές «παντρεύουν» κάποιες μεθόδους φυσικής επεξεργασίας της ομιλίας με τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης με στόχο την ανάπτυξη ενός συστήματος που θα μεταφράζει κάθε ήχο των φυσητήρων με συγκεκριμένο κατανοητό στον άνθρωπο περιεχόμενο. Αν το σύστημα δημιουργηθεί πάνω σε αυτό θα αναπτυχθεί μια εφαρμογή με την οποία θα μπορεί ο άνθρωπος να συζητάει απευθείας με τους φυσητήρες.

Naftemporiki.gr