Skip to main content

Άνθρωποι και ελέφαντες παλεύουν να συνυπάρξουν. Και οι δύο πεθαίνουν με ανησυχητικό ρυθμό

Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει στη Σρι Λάνκα ανάμεσα σε ανθρώπους και ελέφαντες μετράει εκατοντάδες νεκρούς και στις δύο πλευρές. Και αποκαλύπτει τον αντίκτυπο της απληστίας μας στον φυσικό κόσμο, που μας συντηρεί

Στη Σρι Λάνκα έχει ξεσπάσει ένα νέος πόλεμος. Είναι ο πόλεμος ανάμεσα στον άνθρωπο και τον ασιατικό ελέφαντα. Καθώς ο ανθρώπινος πληθυσμός αυξάνεται ταχύτατα και τα εδάφη του επεκτείνεται, ο διαθέσιμος χώρος για τους ελέφαντες συρρικνώνεται ραγδαία. 

Οι συνθήκες οδηγούν σε καθημερινές αντιπαραθέσεις μεταξύ των ανθρώπων που προσπαθούν να προστατεύσουν τα σπίτια τους και των ελεφάντων που χάνουν τα δικά τους, όπως εξηγεί σε ρεπορτάζ του το CNN.

Ο Πάτον Γουόλς συνεργάζεται με ντόπιους σε περιπολίες, στις οποίες διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους από το να καταπατηθούν και τα χωριά από το να δεχθούν επίθεση από ελέφαντες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αναγνωρίζει όμως ότι αυτό που συμβαίνει είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης απληστίας.

Η αδηφάγος ανάγκη του ανθρώπινου είδους να επεκταθεί

«Αυτή δεν είναι απλώς μια ιστορία για εμάς εδώ, που αφαιρούμε τους χώρους και την χλωρίδα που υπάρχουν εδώ και αιώνες: δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εξαναγκάζουμε τους ελέφαντες να ζουν σε μικρότερους χώρους, ώστε να μπορούμε εμείς να έχουμε όλο και περισσότερα για τον εαυτό μας, πάντα στο όνομα της ανάπτυξης. Είναι μια ιστορία για κάθε μάχη για περισσότερο χώρο, που είναι σε εξέλιξη στον πλανήτη τώρα», λέει ο Γουόλς.

«Πόλεμοι, μετανάστευση, διαμάχες γης – όλα αυτά είναι σύμπτωμα της αδηφάγου ανάγκης του είδους μας να επεκταθεί. Στη Σρι Λάνκα η μάχη γίνεται ολοφάνερη και είναι ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση. Οι ελέφαντες και οι άνθρωποι δεν αλληλεπιδρούν φυσικά, αλλά εδώ έρχονται σε μετωπική σύγκρουση. Αυτή η σύγκρουση, η οποία σκοτώνει εκατοντάδες και από τις δύο πλευρές κάθε χρόνο, είναι απλώς ένας πολύ ζωντανός τρόπος να δούμε τον αντίκτυπο της απληστίας μας στον φυσικό κόσμο που μας συντηρεί», προσθέτει.

Εκατοντάδες θύματα και στις δύο πλευρές

Υπάρχουν περίπου 6.000 ελέφαντες στη Σρι Λάνκα. Μόνο το 2023 οι άνθρωποι σκότωσαν 476 από αυτούς. ελέφαντες σκότωσαν 169 ανθρώπους.

Το πρόβλημα δεν είναι νέο, ούτε περιορίζεται στη Σρι Λάνκα. Ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι από τον 18ο αιώνα – εξαιτίας και του ευρωπαϊκού εποικισμού – οι ελέφαντες ανά την Ασία έχουν χάσει τα 2/3 του χώρου που είχαν στη διάθεσή τους για να ζουν. Το πρόβλημα ωστόσο είναι ιδιαίτερα οξύ στη Σρι Λάνκα, όπου ο πληθυσμός των ελεφάντων είναι δύο φορές μεγαλύτερος από αυτόν, που θα έπρεπε να αναλογεί στον χώρο, που έχουν για να ζουν.

Καθώς τόσο οι ελέφαντες όσο και οι άνθρωποι συνεχίζουν να πεθαίνουν με ανησυχητικό ρυθμό, αυτή η βίαιη διαμάχη, μπορεί να είναι ένα δυσοίωνο σημάδι του τι επιφυλάσσει σε άλλα άγρια ζώα σε όλο τον κόσμο η κλιματική αλλαγή και η ανθρώπινη επέκταση.