Skip to main content

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος χάνει το χρώμα του

Australian Institute of Marine Science/Grace Frank/ Handout via REUTERS

Το νέο επεισόδιο μαζικής λεύκανσης οφείλεται στην άνοδο της θερμοκρασίας του νερού

Το χειρότερο επεισόδιο λεύκανσης που έχει παρατηρηθεί ποτέ υφίσταται ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, βορειοανατολικά της Αυστραλίας, εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας στους ωκεανούς.

«Το συσσωρευμένο πλήγμα που υπέστη το φετινό καλοκαίρι το φράγμα ήταν μεγαλύτερο απ’ αυτά που είχε υποστεί τα προηγούμενα καλοκαίρια», υπογραμμίζει σε ανακοίνωση η Αρχή του Θαλάσσιου Πάρκου και του Μεγάλου Φράγματος, σύμφωνα με την οποία το 73% των υφάλων του έχει υποστεί ζημιά.

Απειλή η άνοδος θερμοκρασίας του νερού

Αυτό το νέο επεισόδιο μαζικής λεύκανσης, το οποίο ανακοινώθηκε το Μάρτιο, οφείλεται στην άνοδο της θερμοκρασίας του νερού και είναι το πέμπτο μέσα σε οκτώ χρόνια.

Το φαινόμενο αυτό απειλεί την επιβίωση των κοραλλιογενών υφάλων στις τέσσερις άκρες του κόσμου, ανάμεσα στους οποίους και ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, προειδοποίησε επίσης προχθές, Δευτέρα, η Αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Η μεγαλύτερη ζωντανή δομή

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, ο οποίος εκτείνεται σε 2.300 χιλιόμετρα κατά μήκος της ακτής της πολιτείας του Κουίνσλαντ, θεωρείται συχνά η μεγαλύτερη ζωντανή δομή στον κόσμο. Φιλοξενεί μια εξαιρετικά πλούσια βιοποικιλότητα, με περισσότερα από 600 είδη κοραλλιών και 1.625 είδη ψαριών.

Παρατηρήσεις από αέρος έδειξαν ότι περίπου 730 ύφαλοι, από τους περισσότερους από 1.000 που παρατηρήθηκαν, έχουν λευκανθεί, ανακοίνωσε σήμερα η Αρχή του θαλάσσιου πάρκου. Το φαινόμενο αυτό προκαλείται από την άνοδο της θερμοκρασίας του νερού. Όταν οι υψηλές θερμοκρασίες επιμένουν, το κοράλλι «στρεσάρεται», γίνεται λευκό και πεθαίνει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP