Skip to main content

Ανακαλύφθηκε μια «εθνική οδός» κοραλλιών στον Ινδικό Ωκεανό

Εικόνα από ορισμένα από τα νησιά των Σεϋχελλων όπου τα κοράλλια συνδέονται μεταξύ τους μέσω τοπικών θαλάσσιων δικτύων

Πρόκειται για ένα δικτυωμένο σύστημα κοραλλιογενών υφάλων στις Σεϋχέλλες

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι των Σεϋχελλών που είναι διάσπαρτοι σε έκταση 1,4 εκατομμυρίων χλμ. είναι ένα από τα πιο όμορφα και εύθραυστα οικοσυστήματα στον κόσμο. Ερευνητική ομάδα έκανε μια απρόσμενη όσο και εντυπωσιακή ανακάλυψη διαπιστώνοντας ότι τα κοράλλια από απομακρυσμένους υφάλους είναι στην πραγματικότητα γενετικά συγγενικά και υποδεικνύουν την ύπαρξη ενός θαλάσσιου δικτύου που το χαρακτηρίζουν ως «εθνική οδό κοραλλιών» το οποίο ενώνει τους κοραλλιογενείς υφάλους του νησιωτικού συμπλέγματος.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης λένε ότι αυτή είναι η πρώτη απόδειξη ενός τεράστιου δικτύου ωκεάνιων ρευμάτων που έχουν βοηθήσει στη μεταφορά κοραλλιογενών προνυμφών από ύφαλο σε ύφαλο. Τα ευρήματα έρχονται λίγο μετά την προειδοποίηση των ειδικών ότι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο βρίσκονται σε «σοβαρό κίνδυνο», εν μέσω της χειρότερης επιδημίας λεύκανσης κοραλλιών στην ιστορία η οποία οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

Η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων τα καθιστά τοξικά για τα πολύ ευαίσθητα στις μεταβολές του περιβάλλοντος τους κοράλλια. Η αποκαλούμενη λεύκανση των κοραλλιών δεν είναι άλλο από μία αντίδραση στο θερμικό στρες που προκαλείται σε αυτά όταν παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε νερά θερμότερα από το φυσιολογικό. Τα άλγη (φύκια) που παρέχουν τροφή, αλλά και το χρώμα των κοραλλιών αποκολλώνται αυτά αποχρωματίζοντάς τα και οδηγώντας τα τελικά στο θάνατο.

Με τη βοήθεια της κυβέρνησης των Σεϋχελλών και των τοπικών οργανώσεων διαχείρισης υφάλων, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα κοραλλιών σε 19 διαφορετικές τοποθεσίες. Χρησιμοποιώντας γενετικές οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι διάσπαρτοι ύφαλοι είχαν ισχυρή γενετική σύνδεση. Αυτό ήταν ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα αφού προηγούμενες προσομοιώσεις ωκεανών είχαν προτείνει ότι θα έπρεπε να υπάρχει μια περιορισμένη σύνδεση μεταξύ κοραλλιών που βρίσκονται σε νησιωτικά συμπλέγματα ειδικά ανάμεσα σε εκείνα που βρίσκονται στα πιο απομακρυσμένα μεταξύ τους νησιά.

Ωστόσο, χρησιμοποιώντας ένα πιο λεπτομερές ωκεάνιο μοντέλο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα μοτίβα της γενετικής σύνδεσης των κοραλλιών στις Σεϋχέλλες ταίριαζαν πολύ με τα μοτίβα των ωκεάνιων ρευμάτων. Αυτό υποδηλώνει ότι όταν οι προνύμφες των κοραλλιών γεννιούνται μπορεί να μεταφερθούν πολλές χιλιάδες μίλια πριν βρουν έναν νέο ύφαλο για να εγκατασταθούν και να αναπτυχθούν εύρημα πολύ σημαντικό στην προσπάθεια ανάδειξης τρόπων διάσωσης των κοραλλιών τόσο σε πρώτο επίπεδο των κοραλλιών στις Σεϋχέλλες όσο και σε δεύτερο στάδιο για τα κοράλλια του πλανήτη γενικότερα.

Naftemporiki.gr