Skip to main content

Η κλιματική αλλαγή συρρικνώνει τα ψάρια

Μια ακόμη αρνητική επίπτωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Είναι διαπιστωμένο ότι η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει πολλών επιπέδων προβλήματα στα θαλάσσια οικοσυστήματα και πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας της θάλασσας υποφέρουν από την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας των υδάτων. Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει προκαλέσει συρρίκνωση του μεγέθους των ψαριών. Σύμφωνα με την μελέτη πιο ζεστό νερό σημαίνει λιγότερο πλαγκτόν που είναι οι μικροοργανισμοί που τρέφονται πολλοί θαλάσσιοι οργανισμοί.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τόκιο ανέλυσε το ατομικό βάρος και τη συνολική βιομάζα 13 ειδών ψαριών του Ειρηνικού Ωκεανού, συμπεριλαμβανομένων του σκουμπριού, του γαύρου και της σαρδέλας, εξετάζοντας μακροπρόθεσμα δεδομένα για πληθυσμούς αυτών των ψαριών μεταξύ του 1978 και του 2018. Τα δεδομένα της θερμοκρασίας του θαλασσινού νερού μεταξύ 1982 και 2014 μελετήθηκαν επίσης για να διαπιστωθεί εάν οι αλλαγές στην επιφάνεια του ωκεανού και στα υπόγεια στρώματα μπορεί να είχαν αντίκτυπο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν δύο περιόδους μειωμένου σωματικού βάρους ψαριών, πρώτα τη δεκαετία του 1980 και ξανά τη δεκαετία του 2010. Αυτή η αρχική μείωση βάρους αποδόθηκε αρχικά σε μεγαλύτερους αριθμούς ενός είδους σαρδέλας που αύξησε τον ανταγωνισμό με άλλα είδη για τροφή.

Ωστόσο περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε ότι η επίδραση της κλιματικής αλλαγής που θερμαίνει τον ωκεανό φαίνεται να είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο ανταγωνισμό για τρόφιμα καθώς το πιο δροσερό πυκνό σε θρεπτικά συστατικά νερό δεν θα μπορούσε εύκολα να ανέβει στην επιφάνεια. Τα ευρήματα υποστηρίζουν προηγούμενες έρευνες σε άλλες περιοχές του κόσμου οι οποίες διαπίστωσαν ότι κάποια είδη ψαριών μικραίνουν επίσης και ότι τα μικρότερα είδη ψαριών αυξάνονται επίσης σε αριθμό εις βάρος των μεγαλύτερων.

«Με υψηλότερες θερμοκρασίες, το ανώτερο στρώμα του ωκεανού γίνεται πιο στρωματοποιημένο και προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι το μεγαλύτερο πλαγκτόν αντικαθίσταται από μικρότερο πλαγκτόν και λιγότερο θρεπτικά ζελατινώδη είδη, όπως οι μέδουσες. Η κλιματική αλλαγή μπορεί να αλλάξει το χρόνο και τη διάρκεια της άνθισης του φυτοπλαγκτού, την εκρηκτική ανάπτυξη μικροσκοπικών φυκών στην επιφάνεια του ωκεανού, η οποία μπορεί να μην ευθυγραμμίζεται πλέον με βασικές περιόδους του κύκλου ζωής των ψαριών» λέει ο καθηγητής Σινίτσι Ίτο, επικεφαλής της μελέτης.

Naftemporiki.gr